Invest Build Media
Имоти и строителство

Бойко Борисов откри Регионалната система за управление на отпадъците в Луковит

Министър-председателят Бойко Борисов откри Регионалната система за управление на отпадъците в Луковит заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. На церемонията премиерът обеща, че от националния бюджет чрез ПУДООС ще бъдат отпуснати 1,5 милиона лева за рекултивиране на старото сметище в Луковит.

„Средствата, които ще отпуснем за рекултивиране на старото сметище, са толкова, колкото за два дни ще платим лихви за реакторите в „Белене“. Аз съм бил два месеца на бригада като ученик в Луковит и си спомням това сметище. Излизат статистики, че българите най-много умират заради замърсен въздух. Какво сме дишали от това сметище, какво сме яли от това, което е изтичало, и пили в реките? Кога в Луковит 50 милиона лева са инвестирани в здраве, защото екологията е здраве“, каза Бойко Борисов.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева добави, че новото съоръжение ще обслужва близо 90 хиляди жители от пет общини в три области. „Старото сметище беше голям екологичен проблем, често се запалваше и замърсяваше въздуха, инфилтратът се оттичаше в река Златна Панега. Сега вече с модерните съоръжения, които бяха изградени, се осигурява в съответствие с изискванията да не се замърсяват почвите, водите и въздухът“, каза тя.

По думите й заедно с приключилия проект за водния цикъл на Луковит и изградената по него пречиствателна станция е изградена 100 процента екологичната мрежа в града с инвестирани 50 милиона на територията на общината. В областта са инвестирани 100 милиона лева, в Северозападна България – 614 милиона лева за екологична инфраструктура.

Кметът на община Луковит Иван Грънчаров посочи, че проектът за Регионалната система за управление на отпадъците е на стойност 22,3 милиона лева и включва първа клетка за депониране на неопасни отпадъци, компостираща инсталация и претоварна станция, намираща се в село Гложене, община Тетевен. Вече е изработен и проект за закриване на старото сметище.

Регионалното депо е изградено по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Луковит“, който Община Луковит реализира по оперативната програма „Околна среда 2007-2013 г.“ в партньорство с общините Тетевен, Ябланица, Червен бряг, Роман и „Регионалното сдружение за управление на отпадъците“ – регион Луковит.

В знак на благодарност към премиера кметът му подари плакет с изображение на Луковитското съкровище.

boiko-borisov-lukovit-03

Вижте още

За първи път правят Варна ЕКСПО през октомври

admin

Няма забавяне при третия лъч на метрото в София

ivan

В Сингапур ще издигнат най-високите сглобяеми небостъргачи в света

leni

Напишете коментар