Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Шефът на БНБ: Очаква се сливане на банки у нас

Очаква се консолидация – сливане на банките в България, процес, който тече в цяла Европа. Това обяви в интервю за бТВ управителят на БНБ Димитър Радев.

Вече има интерес от страна на стратегически инвеститори отвън, преди година той беше нулев, уточни Радев.

По думите му в България не стои на дневен ред въвеждането на отрицателни лихви, което би означавало да плащаме на банката, ако си държим парите на депозит, но не се очаква и покачване на ниските лихвени проценти.

Банковият надзор е в много по-добра кондиция, приключи стрес тестът на банките, отчете Димитър Радев, който е начело на Народната банка от една година.

Всички банки у нас са над регулаторния минимум, припомни Радев. По думите му банковата система у нас е стабилна, а доверието във финансовите институции се възстановява.

Радев обяви, че работи добре с кабинета „Борисов 2”. Относно дълговете на държавата управителят на БНБ коментира, че страната ни е третата с най-нисък дълг спрямо БВП след Естония и Люксембург.

Според него е рано да се говори за влизането на България в Еврозоната. Към момента валутният борд и левът са стабилни, обяви Радев.

Снимка: бТВ

Вижте още

120 млн. лв. повече за научни изследвания ще има в Бюджет 2018

ivan

За 10 г. у нас са изчезнали над 60 на сто от зeмeдeлcĸитe cтoпaнcтвa

НСИ: Средната заплата в България е 1208 лева

ivan

Напишете коментар