Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

НДК светва в зелено тази вечер

Националният дворец на културата ще бъде осветен довечера в зелено. Така в Международния ден на гората ръководството на НДК и природозащитната организация WWF ще се опитат да привлекат вниманието на столичани върху необходимостта от устойчиво стопанисване на това природно богатство.

През 2016 г. петъкът на FSC (Forest Stewardship Council – Съвет за стопанисване на горите), както се нарича инициативата, се провежда за девета поредна година по света, а тази година у нас ще го подслони сградата на Националния дворец на културата, Полуетаж – Запад.

В НДК вече е разположена фотоизложбата на WWF, посветена на принципите за устойчиво стопанисване на горите. Акцент в събитието на 30 септември ще е благотворителният търг на избрани детски рисунки от конкурса на WWF и „Британика” на тема „Гората и нейните обитатели” и дегустацията на продукти от ферми в зони от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Гостите на събитието ще имат възможност да се включат и в традиционната викторина на WWF с награди.

Сертификацията по системата FSC се прилага в 80 държави на 5 континента. В България WWF я популяризира и подпомага прилагането й от 2002 г. насам. Днес сертифицираните гори в страната са над 850 000 ха или 21% от общата горска територия. Старите гори, върху чието съхраняване FSC поставя силен акцент, са 4% от горската територия и сертификацията е един от най-ефективните инструменти за опазването им. Знакът на FSC, който все по-често срещаме по етикетите на продуктите, е гаранция, че те са създадени с грижа за природата, за хората и за бизнеса.

„Горската сертификация по FSC е кауза, за която WWF-България работи, защото смята, че тя е надежден инструмент за защита на горите, който е в хармония с бизнеса и интересите на местните хора”, казва Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF.  „Ако принципите за отговорно управление на горите се прилагат в тяхната пълнота и с добра воля, те гарантират запазването на природата, зачитането на правата на заинтересованите групи и стимулиране на икономиката“, добавя Дончева.

Снимка: БНР

Вижте още

Глоба от 30 000 лв. за собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив

admin

Днес откриват новата метростанция „Витоша“ в София

admin

В кои градове жилищата ще са най-скъпи през 2020г.?

leni

Напишете коментар