Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Цените на ваканционните имоти по Черноморието ударили дъното

С над 50 % са намалели сделките с ваканционни имоти, след отлива на руснаци през последните 2 г, отчитат брокери от Бургас, цитирани от „24 часа“.

„Спадът на пазара след срива на рублата през ноември, 2014 г., продължава. Отсъствието на руските купувачи се усети драстично, а очакванията те да бъдат заменени от клиенти от Украйна и Казахстан не се оправдаха. Тенденцията е да се предлагат евтини вторични продажби – британци, ирландци и руснаци, които искат бързо да продадат имотите си у нас. Сега се търсят евтини имоти, а цените удариха дъното. В момента дори жилищата в бургаския к-с Меден рудник се продават по-скъпо от голяма част от ваканционните“, коментира брокерът Махаил Бобев по време на дискусия в бургаския хотел „Приморец“, на която бе направен анализ на пазара на имоти в Бургас и региона.

Срещата между фирми от бранша бе инициирана от популярна интернет-платформа.

Студия за около 20 000 евро и едностайни до 35 000 евро са най-търсените ваканционни имоти в момента, а основни купувачи сега са българите, коментират експерти. Според тях родният купувач вече е фактор в пазара на ваканционни имоти, най-вече повлиян от по-ниските цени. Голям дял от българските купувачи били хора, които живеят и работят в Западна Европа, но искат да отдават морските си жилища под наем.

Високите такси за поддръжка също повлияли негативно на пазара. Голяма част от руските собственици продавали студиата си именно заради това. Имало и драстични случаи, при които собственици на ваканционни имоти заковавали входните врати с дъски, за да няма достъп до жилищата им и да не плащат целогодишни такси.

През последните 1-2 години руските клиенти са се ориентирали към жилища близо до голям областен град, в които да живеят целогодишно, сочи анализът на пазара за недвижими имоти. Тенденцията в продажбата на градски жилища е голямо търсене, но малко предлагане, обобщават брокери.

Според брокера Нина Арнаудова за първите три месеца на 2016 г. се наблюдава 12 % ръст на сделките в Бургаско. Две са основните причини – драстичното намаляване на лихвите по депозити и спадът на лихвите на ипотечните кредити. Двустайните и тристайните жилища се търсят най-много, като около 55 % от купувачите стават притежатели на първи собствен дом, а 31 % го сменят с друг, за да повишат стандарта си. 14 % пък действали с цел инвестиция.

Все повече българи, живеещи в чужбина, купували имоти в България именно с цел инвестиция, уточни Арнаудова. Засиленото търсене е повишило цената на имотите в региона с около 10 %. В отдалечените бургаски квартали квадратният метър върви между 450 и 520 евро, но в централния к-с „Лазур“ цените стигат до рекордните 1200 евро /кв.м. Заради недостига на готови жилище все повече клиенти купуали на зелено и то на най-ранен етап, което обаче криело своите опасности, коментират брокери. Около 1000 апартамента с жилищна площ близо 140 000 кв.м. се строят в момента в Бургас, уточни Ниа Арнаудова.

Вижте още

Volvo и Geely се сливат

leni

Expo Hospitals ще представи най-новите постижения в медицината през октомври в София

ivan

Масова продажба на имоти в Гърция

admin

Напишете коментар