Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Манхатън изпревари Хонг Конг по най-скъпи търговски имоти

Пето авеню в Ню Йорк е най-скъпата търговска улица в света, показва проучване на консултантите от CBRE Group, които сравняват наемните нива в Америка, Европа и Тихоокеанския регион, съобщава profit.bg.

Според проучването наемите на първокласните локации на глобално ниво са нараснали с 3.7% за второто тримесечие на годината спрямо година по-рано, движени от доверието на клиентите и ограниченото предлагане на топ пазари в Европа. На регионално ниво наемите нарастват най – силно в Европа, Далечния изток и Африка – с 6.2%, следвани от Америка – с 3.9% и Азия – с 2.1%. Проучването обхваща 90 пазара в целия свят.

Традиционните топ ритейл пазари показаха значително разминаване в последната година. Първокласните наеми на дребно на Пето авеню в Ню Йорк между 56-та и 58-ма улици са се увеличили с 14,3% през миналата година, докато тези на Ръсел стрийт в Хонконг са спаднали с 33 на сто на годишна база, което се дължи на по – малкия брой туристи.

„Охлаждането на китайската икономика доведе до по – ниски наеми в Хонг Конг, което спомогна за навлизане на нови ритейлъри в града“, казва Антонио Буоно, ръководител на CBRE Global Retail Executive Committee. „В същото време първокласните наеми в Ню Йорк остават стабилни, но в скоро време може да станем свидетели на отстъпки от страна на наемодателите, което ще запази цените стабилни. В Лондон се очаква увеличението на наемите да продължи, което се дължи на високото търсене.“

В Манхатън много от търговците търсят устойчиви инвестиции, позиционирайки бранда си на първокласните локации, други се насочват към околните пазари, които са малко по – евтини, но все пак с добри позиции като Таймс Скуеър, Долен Махнхатън и Бруклин. Въпреки че през последните години пазарът на наеми в Ню Йорк мина през драматични обрати, в последните години се наблюдава стабилност, а Пето Авеню се утвърди като място, на което всяка голяма марка търси да се позиционира.

Европейският пазар на наеми на търговски площи показва също добри резулатти. Половината от 10 – те най-бързо растящи локации регистрират ръст, а Лондон е начело с 53.8 %. Наемите в Рим нарастват с 28.9%, в Милано с 20%, София с 12.5%, Варшава – 11.1%.

В Тихоокеанския регион два пазара са в топ 10 – Окланд – с 23.7% и Сидни – с 14%. Близкият Изток е представен от Дубай в топ 10. Тук пазарът расте с 12.5%. Америка е представена от два града – Ню Йорк – с 14.3% и Сиатъл – с 11.1%.

Топ 10 на най-скъпите локации:

  1. Ню Йорк – Пето Авеню
  2. Хонг Конг – Ръсел стрийт
  3. Лондон- Ню Бонд стрийт
  4. Париж – Шанз Елизе
  5. Токио – Чуо Дари
  6. Сидни – Търговска част
  7. Цюрих –Банхофщрасе
  8. Сингапур – Търговска част
  9. Пекин – Търговска част
  10. Гунаджоу –  Търговска част

Вижте още

Смениха ръководството на „София тех парк“, не било заради Уолтопия

ivan

Размерът на тол-таксата ще се определя от класа на пътя и неговото състояние

ivan

Microsoft превръща Гърция в дигитален лидер в Европа

Напишете коментар