Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Наемите на офис площи у нас нараснаха с 9% от началото на 2016 г.

Сделките за наем на офис пазара отбелязаха 9% ръст за периода януари – септември в резултат от активното търсене и засилващата се тенденция за отдаване на площи в строеж. Това показват данните от тримесечния доклад на компанията за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

През периода отдадените под наем площи достигат 105 000 кв. м. Като дял от общия брой сделки за деветмесечието те са 39%, основно заради големите подписвания през третото тримесечие. Най-значимото сред тях е наемният договор за 20 000 кв. м в новостроящ се проект Клас А в централната част на София.

„Трайно високият дял на наемите на площи в строеж свидетелства, че недостигът на качествени площи още не е преодолян. Не очаквам картината да се промени в краткосрочен план, като се има предвид, че завършените проекти в София през цялата 2016 г. няма да надхвърлят 60 000 кв. м. В допълнение повечето са с малки квадратури и няма как да отговорят на търсенето на големите наематели“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

Като цяло третото тримесечие на годината бе силно като наемни сделки, но слабо като завършени нови проекти. Общото предлагане остава 1 803 000 кв. м клас А и Б проекти.

До края на годината няколко проекта се очаква да получат разрешение за ползване. Най-големият от тях, вече въведен в експлоатация, е Kambanite Green Offices с площ от малко над 10 000 кв. м в югоизточната част на София. Над 70% от сградата вече са отдадени под наем.

Към края на септември в процес на изграждане са били близо 210 000 кв. м, които се очаква да излязат на пазара през следващите 3 години. От тях близо 30% вече са договорени с наематели и това допълнително намалява риска от свръх предлагане в близките години.

Търсенето остава доминирано от IT и BPO бизнеса, който участва в около 60% от наемните сделки. Сред по-големите наемни договори, подписани през тримесечието бяха този с Cargil за 2 460 кв. м в SPS Tower, както и този с Adecco за 6,200 кв. м в Kambanite Green Offices.

Като бързоразвиващ се офис пазар все по-ярко се очертава Пловдив със своите близо 40 000 кв.м в процес на изграждане към края на септември. Подобно на столичния, и този пазар е доминиран от IT и BPO компании, които се разрастват или навлизат в града.

Наемите през тримесечието остават стабилни – 13 евро/кв. м за първокласни офиси в София, на локации в централната градска част и по големите булеварди. Наемните нива за висок клас площи в Пловдив се запазват около 8-10 евро/кв. м.

Вижте още

Българин влезе в класацията на „Форбс“ за милиардерите в света

Петя Аврамова обеща три приоритета – ефективност, качество и контрол

ivan

На шесто място сме в ЕС по собствени жилища

admin

Напишете коментар