Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Фандъкова: София реализира проекти за милиард, залага на интегрирания подход

За развитието на София успяхме да защитим проекти на стойност 1 млрд. лв. от програмен период 2014-2020. През новия програмен период отново залагаме на интегрирания подход. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Конференция в Букурещ в рамките на Ърбанфест 2016.

„Над 376 млн. евро защитихме за строителството на третия лъч на метрото. Целта ни е до 2019 г. София да има още поне 12 км метромрежа и дял на метрото в системата на градския транспорт от 45%“, каза още столичният кмет. „Благодарение на европейската солидарност и съфинансиране от държавата и общината за 6 г. построихме 22 км. метро. За развитие на градската среда и енергийна ефективност сме подготвили проекти на обща стойност 120 млн. евро. Изготвили сме проекти за изграждане на канализация на стойност 250 млн. лв. Готови сме с процедурата за изграждане на инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ-горивото, с която намаляваме два пъти вредните емисии от ТЕЦ София, посочи кметът Фандъкова .

Столичният кмет припомни, че през последните години държавата е инвестирала над 320 млн. лв. европейски средства  за изграждане на Западната дъга от Околовръстния път на София и Северна скоростна тангента.  През първия програмен период в София е реализирани 110 проекта с 1 млрд. евро безвъзмездни средства. „Показахме, че инвестираме европейските средства в подобряване на градския транспорт и градската среда, развитие на туристическата инфраструктура, по-добри условия за децата чрез ремонти на училища и детски градини и повече пространства за култура. Със средства от Оперативна програма „Околна среда“ и „Регионално развитие“ закупихме първите 126 нови автобуса, 20 нови трамвая, 10 нови метровлака и 50 тролея. Сега продължаваме инвестициите в модернизация на градския транспорт със собствени средства, а за европейско финансиране кандидатстваме за цялостен ремонт на част от трамвайните трасета, подчерта в изказването си кметът Фандъкова..

Във форума участват Корина Крецу- Европейски комисар по регионална и градска политика, директора на Главна дирекция Регионално развитие Витория Вилафранка ,вицепремиерът и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Василе Динчу и кметът на Букурещ Габриела Фирея.

Във форума участват зам.-кметът на Столичната община Ирина Савина, и заместник- кметовете на  Бордо – Флоран Форзи и на Майнхайм – Кристиан Спехт.

Вижте още

Мая Манолова се задействала по сигнала на бившите служители от Пикадили

ivan

Имат ли бъдеще винопроизводителите в Италия след пандемията от Ковид-19?

viktoria

Горна Малина създава технологичен парк

admin

Напишете коментар