Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Фандъкова: София реализира проекти за милиард, залага на интегрирания подход

За развитието на София успяхме да защитим проекти на стойност 1 млрд. лв. от програмен период 2014-2020. През новия програмен период отново залагаме на интегрирания подход. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Конференция в Букурещ в рамките на Ърбанфест 2016.

„Над 376 млн. евро защитихме за строителството на третия лъч на метрото. Целта ни е до 2019 г. София да има още поне 12 км метромрежа и дял на метрото в системата на градския транспорт от 45%“, каза още столичният кмет. „Благодарение на европейската солидарност и съфинансиране от държавата и общината за 6 г. построихме 22 км. метро. За развитие на градската среда и енергийна ефективност сме подготвили проекти на обща стойност 120 млн. евро. Изготвили сме проекти за изграждане на канализация на стойност 250 млн. лв. Готови сме с процедурата за изграждане на инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ-горивото, с която намаляваме два пъти вредните емисии от ТЕЦ София, посочи кметът Фандъкова .

Столичният кмет припомни, че през последните години държавата е инвестирала над 320 млн. лв. европейски средства  за изграждане на Западната дъга от Околовръстния път на София и Северна скоростна тангента.  През първия програмен период в София е реализирани 110 проекта с 1 млрд. евро безвъзмездни средства. „Показахме, че инвестираме европейските средства в подобряване на градския транспорт и градската среда, развитие на туристическата инфраструктура, по-добри условия за децата чрез ремонти на училища и детски градини и повече пространства за култура. Със средства от Оперативна програма „Околна среда“ и „Регионално развитие“ закупихме първите 126 нови автобуса, 20 нови трамвая, 10 нови метровлака и 50 тролея. Сега продължаваме инвестициите в модернизация на градския транспорт със собствени средства, а за европейско финансиране кандидатстваме за цялостен ремонт на част от трамвайните трасета, подчерта в изказването си кметът Фандъкова..

Във форума участват Корина Крецу- Европейски комисар по регионална и градска политика, директора на Главна дирекция Регионално развитие Витория Вилафранка ,вицепремиерът и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Василе Динчу и кметът на Букурещ Габриела Фирея.

Във форума участват зам.-кметът на Столичната община Ирина Савина, и заместник- кметовете на  Бордо – Флоран Форзи и на Майнхайм – Кристиан Спехт.

Вижте още

Цената на парното и топлата вода ще се влияе от нова наредба

ivan

Държавни институции обещаха да помогнат на служителите на Пикадили

ivan

Работодателите отказват да приемат 560 лв. минимална работна заплата

ivan

Напишете коментар