Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Мостът на Колю Фичето край Бяла ще бъде почетен с монета

Рушащият се мост на Колю Фичето край Бяла ще бъде почетен със сребърна възпоменателна монета догодина, когато се навършват 150 години от построяването му. Монетата е една от общо пет възпоменателни монети в календара на Българска народна банка за 2017 г., за идейните проекти на които е обявен конкурс, се вижда от сайта на институцията.

Монетата ще е с номинал 10 лв. и ще бъде пусната през ноември 2017 г.

БНБ е обявила конкурси за проектите на други четири възпоменателни монети, които да бъдат пуснати догодина. Единствената златна монета ще е с номинал 100 лева и ще е посветена на християнския празник Благовещение. Сребърна монета с частично позлатяване ще е посветена на хан Тервел, а друга монета от сребро – на рилския манастир. Предвидена е и една медна монета по случай 140-тата годишнина от рождението на Елин Пелин.

Срокът за подаване на проектни предложения е в края на месеца.

Мостът на Колю Фичето има спешна нужда от реконструкция, за която са необходими около 2 млн. лв. Мостът е паметник на културата с национално значение, но не е ремонтиран през последните 40 г. Наскоро в репортаж на БНТ кметът Димитър Славов изрази надежда, че общината ще получи финансиране по програмата „Региони в растеж“. От пролетта е разкрита и дарителска сметка, но в нея били събрани едва 6000 лв., според БНТ.

Вижте още

Отличиха три идеи за спасяване на тютюневия град в Пловдив

admin

Отменят One Design Week и One Architecture Week в Пловдив тази година

ivan

Съвременна къща с басейн (СНИМКИ)

Напишете коментар