Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Ремонтират детските отделения на „Пирогов” с дарения и есемеси

Фондация „Америка за България” стартира проект „Малките герои” за продължаване на ремонта в детските отделения в „Пирогов”. На всеки лев, дарен от български гражданин, фондацията също ще добави по един лев. Целта е да се съберат половин милион лева за интериорно преобразяване на отделенията за най-малките пациенти.

На събитието присъства американският посланик Ерик Рубин, а зад инициативата застана и тенисистът Григор Димитров.

Топла и уютна обстановка. Шарени рисунки по стените, малки цветни мебели. Интерактивен дигитален аквариум и екрани за игри. Замък с декори, реквизити и сценични костюми. Кътове с книжки и занимания. Такива са плановете за бъдещото детско отделение на най-голямата болница за спешна медицина в страната – „Пирогов“, съобщи „Дневник“.

В момента тече ремонтът на сградата на педиатрията, в която се помещават четирите специализирани клиники за деца – по детска коремна хирургия, детска гръдна хирургия, кърмаческа хирургия и детска травматология, както и по-малките отделения по детската неврохирургия, детска урология и изгаряния.

От Министерството на здравеопазването са отпуснати 2.5 млн. лв., които са за основния ремонт и медицинско оборудване на клиниките в педиатрията, но плановете за интериора и приветливата обстановка са извън тези сметки. Болницата също няма собствен бюджет за подобно нещо, затова ще разчита на дарители и на новата кампания на фондация „Америка за България“.

Визията за това как да изглеждат етажите и стаите на педиатрията е направена от архитекта на „Музейко“ Лий Сколник, но все още се набират средствата, с които тя да стане действителност. Инициативата е подкрепена от много бизнеси и партньори – ИКЕА например ще предостави мебелите, а Уникредит Булбанк, „Уолтопия“, веригата заведения „Хепи“, фармацевтичната компания „АстраЗенека България“, технологичната „Хюлет – Пакард“, Tribal Worldwide и др. ще помогнат финансово и по други начини.

Кампанията е стартирала през февруари, но сега „Америка за България“ разгръща обхвата й и призовава хората също да се включат. Вече работи нова дарителска DMS линия и с текст PIROGOV на номер 17 777 всеки може да дари 1 лев чрез есемес, за да стане реалност модерното детско отделение на „Пирогов“.

За всеки дарен лев американската фондация ще дари по още един, т.е. ще удвои събраната сума, като целта на организаторите е да се съберат 100 хиляди лв. от дарения и фондацията да дари още 100 хил. Целият проект ще струва над 500 хиляди лева, коментира за „Дневник“ президентът на „Америка за България“ Нанси Шилър.

„Всички знаем дете, като влезе в една болница, как се чувства и как се стресира. Една такава обстановка би го избавила от много тежки стресови състояния, още повече че в „Пирогов“ се карат най-тежките случаи на България“, коментира за „Дневник“ директорът на болницата проф. Асен Балтов.

Той даде пример с нещо, което болницата прави сега за децата там – „клиниката по смехотерапия“, където двама клоуни правят фокуси и разнообразяват малчуганите по време на престоя им. „Отражението върху децата е невероятно, а си представете една топла среда, която не усещаш като чужда и враждебна“, каза той. Амбицията е основният ремонт да приключи до юни, а интериорът да е готов до средата на септември.

За подобно надграждане държавата никога не е мислила и предвиждала, заяви Балтов, затова е благодарен за подкрепата. Избран е точно „Пирогов“, защото това е болница от национално значение и с огромен брой пациенти деца, уточни Нанси Шилър.

pirogov-detsko-otdelenie-remont-02

Вижте още

Дизайнер обзаведе най-малката къща в Италия

admin

Само половината кандидати останаха в конкурса за площад „Св. Неделя

ivan

Изгоря стогодишна къща в София

Напишете коментар