Invest Build Media
Имоти и строителство

Архитект: Резултатът от референдум за застрояването в Младост ще бъде обратен

Ако се проведе референдум в „Младост“, и се изработи нов устройствен план, плътността ще бъде много по-голяма. Резултатът ще бъде обратен. В момента е 21% в „Младост”, но може да стигне до 40% ако се спазва ЗУТ. Това каза Борислав Игнатов, председател на камарата на архитектите у нас пред бТВ.

Общинският съветник от ГЕРБ Орлин Иванов каза, че вторият въпрос от референдума в „Младост” ще блокира всякакво строителство в района – пътища, тротоари, дори строежа на южната дъга на столична община, детски градини, училища. Това означава спиране на строителството в целия район, уточни той.

Въпросите, които гражданите поставят са: „Подкрепяте ли да се приемат изменения в общия устройствен план и подробните устройствени планове на „Младост1, А1, 2,3,4 ”, които не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковите територии и подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешителни за строеж.“

Утре Столичният общински съвет ще реши дали ще има референдум във втория най-голям район на София. В градинката на бл. 19 миналото лято започнаха протести, която е последната зелена площ в този район на „Младост”.

Протестите стигнаха дотам, че доведоха до смяна на кмета, а новият кмет, който беше избран, Десислава Иванчева събираше подписки за спиране на строежите и за промяна на начина, по който се строи в „Младост”.

„Утре има последен шанс СОС да покаже, че е за гражданите и се съобразява с гражданското мнение. Бих искала СОС и ГРАО да ни покаже кои са сгрешените имена, къде са ни проблемите, да ги изложат в интернет, за да можем да проверим нещата”, каза Десислава Иванчева.

Гражданите искат и нов ПУП, защото този е остарял.

Една от причините да не минава референдумът, е че подписите не са нередовно събрани.

Кристиана Тодорова от инициативния комитет „Зелен Младост” заяви, че не вярват, че толкова много подписи могат да отпаднат, над 6000 подписа са отпаднали. Ние сме хората, които сме събирали тези подписи и знаем, че всеки един е събран лично от гражданите на „Младост”.

Може би това е предпоставка и по този начин референдумът не е задължителен за Столична община и те трябва да решат дали да мине или не. Те показаха нежелание от тяхна страна и не искат да се вслушат в гражданите на „Младост”.

Зам.-кметът на Младост Биляна Петрова каза, че причината да не се допусне референдумът е,  че Столичният общински съвет не желае пряка демокрация да има. Искаме да станем Швейцария на България.

Не са ни признати хората които са починали. Подписите се събират три месеца, животът продължава. Също така хора, които са се оженили и са си сменили имената, също губят право да се подписват, обясни Петрова.

Проблемът не е в броя на подписите, които са събрали гражданите от „Младост”. Фундаменталният проблем е, че въпросите, по начина, по който са зададени, са незаконосъобразни и това е решението на всички постоянни комисии на общинския съвет, които до днешна дата са гледали съответната преписка за референдум, каза Орлин Иванов, общински съветник от  ГЕРБ.

Всички теми или проблеми по градоустройството на столична община са уредени в два специални закона: Закона за устройството на територията и специално за Столична община е Законът за устройство и застрояване на Столична община.

Всички процедури са изключително подробно уредени. Общинският съвет дори не е компетентен да променя такива теми, той е длъжен да изпълнява законите, така както са приети.

Ние сме длъжни да чуем мнението на гражданите, отвърна на това Орлин Иванов. Той допълни, че тези проблеми имат дълга история и тя е свързана още с начина, по който е извършена реституцията в София.

Още в миналото НС бяха внесени предложения за изменение на закона за устройство на територията, които да дадат определения какво е зелено пространство, междублокова територия, но тогава нямаше време

Има работна група която работи по дългосрочната визия на София, допълни той.

„Такива дефиниции въобще не съществуват и поставянето им в референдум води до резултати, които ще бъдат подвеждащи, както за участващите в референдума, така и за тези, които трябва да ги изпълняват след това. Много е важно дефинициите да са точни и ясни. Такъв тип референдум за такава абсолютно специфична и професионална материя е неприемлив, както е поставен в момента”, заяви Борислав Игнатов, председател на камарата на архитектите.

Непрекъснато се говори за хората, които не искат да се строи, но сякаш забравяме за хората, които искат да се строи, допълни той.

Зеленото пространство е дефинирано като  урегулирани поземлени имоти и трябва да се борави с тази дефиниция, за да има резултати, каза още той.

Много по-важно е да се променят законите понеже това са правилата, по които действаме.

Десислава Иванчева отвърна, че  14 000 души са разбрали какво е междублоково пространство и не желаят да се строи  между блоковете. В „Младост” се стори на парче. По ПУП са две кооперации по 5 етажа, а собствениците започват да ги правят в 9-етажни кооперации. ПУП се променя непрекъснато и ние не желаем това да се прави, каза още тя.

Кадър: бТВ

Вижте още

Дубай ще счупи собствения си рекорд за най-висока сграда в света

leni

Части на бул. Дондуков ще бъдат пуснати за движение до 15 септември

ivan

Ще транзитираме газ между Турция и Сърбия

ivan

Напишете коментар