Invest Build Media
Строителство

В следващите 7-8 години България ще е строителна площадка, обещава министър

„България е и в следващите седем-осем години ще бъде строителна площадка. Ще работим по всички незавършени участъци от международните транспортни коридори, минаващи през страната ни и австрийският  бизнес е добре дошъл.“ Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на форум „Транспортна инфраструктура“ в столицата.

„Австрийските компании са били и ще бъдат наш основен партньор в транспортното строителство и съм убеден, че и в бъдеще ще реализираме още десетки инфраструктурни проекти в нашата страна.“

Като конкретни проекти, чиято реализация предстои, министърът открои завършването на автомагистрала „Хемус“, която ще намали диспропорциите в развитието между южна и северна България, доизграждането на автомагистрала „Струма“, изграждането на автомагистралата Видин – Ботевград, по направлението на международен транспортен коридор 4, както и завършването на участъка от София до сръбската граница – част от коридор 10.

Той подчерта, че именно строителството е един от основните двигатели за икономическия растеж на страната ни през 2017-та година и този успех се дължи, в една не малка степен и на австрийски компании. Именно те  са наши основни контрагенти“, заяви Нанков и посочи, че австрийска компания в консорциум с българска изграждат един от двата язовира за питейно – битово водоснабдяване в България – язовир Луда Яна.

Друг значим проект, реализиращ се у нас от австрийската компания „Капш трафик солюшънс“ е изграждането на тол системата в страната.

По думите на министъра тол системата ще даде не само преки ползи, но и много косвени такива, като например борбата с контрабандата и възможността за справяне с все по-отслабващия миграционен натиск.

В изказването си на форума регионалният министър подчерта и големият стокооборот между Австрия и България, възлизащ на 1,2 млрд.евро и изрази увереност, че през следващите години ще надхвърли 2 млрд. евро.

„Отношенията ни с австрийския бизнес са отлични и градивни, почиващи на взаимноизгодна плоскост и резултатите са видни“, каза още министърът.

Вижте още

Първа частна метростанция ще изграждат между Обеля и бул. Сливница

ivan

Актуализират се критериите за изготвяне на ОВОС

admin

Cпират строителството в курортите край Варна до 1 октомври

ivan

Напишете коментар