Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Знакова сграда в Пловдив ще придобие нов облик с ремонт за 450 000 лв.

Сградата, паметник на културата, в която се помещава част от администрацията на община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“, е одобрена за ремонт по проект „Красива България“. Кандидатстването бе по предложение на кмета Здравко Димитров – сградата е една от знаковите в града и притегателно място за гостите и гражданите на Пловдив.

Строителните дейности ще включват ремонт на покрива на сградата и фасадата, подмяна на електроинсталациите, както и смяна на част от дограмата. Новата дограма отново ще бъде дървена, за да не бъде променен изгледът на културния паметник. Дейностите са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), а общата стойност на проекта е 450 хиляди лева. От тях 324 хил. лв. са от местния бюджет, а 126 хил. лв. за сметка на съфинансиращото Министерство на труда и социалната политика.

Сградата на пл. „Стефан Стамболов“ е проектирана от арх. Никола Нешев и построена в началото на 20 век за седалище на тогавашната Окръжна администрация. Следващите десетилетия е предоставена за ползване от областното полицейско управление. От средата на миналия век в нея започват работа администрацията на община Пловдив.

Вижте още

Уютна дървена къща в Арканзас (СНИМКИ)

Обществено обсъждане ще реши съдбата на проекта за площад Света Неделя в София

ivan

Идеи: как да превърнем малкото жилище в уютен и красив дом

leni

Напишете коментар