Invest Build Media
Туризъм и Екология

Сийка Кацарова: Здравният туризъм в България е най-устойчив

В Германия се е състоял икономически форум, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара, като част от посещението на президента Румен Радев в Германия. Повече за форума пред Радио София говори Сийка Кацарова – председател на Българската асоциация за балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

По думите й, нашата страна е била представена конкретно от здравния туризъм, като той е  една от възможните индустрии, в които България трябва да влага енергия, ресурс и мисъл, ако иска да се позиционира, като качествена дестинация за целогодишен здравен туризъм. Тя сподели, че здравният туризъм във времената на ковид е показал устойчивост, защото освен това той е социален, зелен и в унисон с политиката, която ЕС провежда.

“Хората, пострадали от ковид, или тези, които са осъзнали, че ползвайки средствата на природата в комбинация със съвременните техники и методи за превенция, профилактика и рехабилитация могат да си заздравят имунната система и съответно да прекарат ковид с по-леки форми”, каза Кацарова и добави, че ние сме на второ място в Европа по находища на минерални източници.

Тя сподели, че България трябва да промотира тази възможност, защото нашите минерални води са нашето богатство.

“За съжаление в плана за устойчивост, възстановяване и развитие на страната не видяхме средства, които са за развитие на балнеологията в посока съществуваща инфраструктура. Защото нашата вода изтича в канала. Заделени са средства за проучване, няма лошо, за геотермална вода, но яко ние сме Швейцария с перфектната инфраструктура”, каза Кацарова и даде за пример Унгария, където са дадени 220 млн. евро, по които е заделена над 50% част за саниране и развитие на водещи СПА дестинации.

“При нас планът предвижда 363 млн. лв. само за проучване и ползване на водата, като геотермална енергия. Тоест, ние влизаме в енергетиката”, сподели тя и допълни, че например София може да бъде с развита концепция за здравен туризъм.

Тя каза още, че в България профилактиката е сведена до това, 50 хил. души да могат да се възползват от програмата на НОИ за превенция чрез използване на природните ресурси и, че който реши да инвестира в превенцията и профилактиката на населението ще намали разходите за здравеопазване.

По думите на Кацарова, по отношение на инфраструктурата отново трябва държавна политика, защото няма как частниците да инвестират в обща инфраструктура. Освен това тя каза, че яко “България се ребрандира” за нас това е възможност да влезем в по-високия клас туристически дестинации, което ще надгради и съществуващия продукт.

Вижте още

Хотелите с най-много звезди по морето са заети за юли и август

ivan

Нощен парад с хиляди туристи сложи начало на карнавала във Венеция

ivan

Продължават проверките на хотели за съответствие на категорията им

ivan

Напишете коментар