Invest Build Media
Имоти и строителство

Навършват се 100 години от изграждането на Транссибирската железница

През 2016 година пътуването с влак през Русия, от Москва до Владивосток, отнема около седмица. Но преди век, когато е открита най-дългата жп линия в света, наречена Транссибирска железница, пътуването е продължавало четири седмици, пише вестник „Индипендънт”.

ЖП линията е дълга 9 289 км, преминава през 10 часови зони и 2 континента.

Google днес отбелязва 100-годишнината на железницата с Doodle.

transsibirska-jeleznitsa-retro

Нова ТВ представя пет любопитни факта за Транссибирската железница.

  1. Строителството на железницата е продължило 13 години.

Проектът първоначално е наречен Великият сибирски път и е обявен през 1891 г. от цар Александър III. За да осигури средства, тогавашният финансов министър граф Сергей Вите увеличава данъците и започва да печата рубли.

Строителите е трябвало да работят при екстремни температури, да отбиват атаки на престъпници и диви животни. Теренът е бил доста тежък – трасето е трябвало да заобикаля блата, планини, гори. А за да заобиколят езерото Байкал, е трябвало да взривяват част от планините наоколо.

  1. Първият пътнически влак тръгва през 1903 година.

Цялата инфраструктура е завършена през 1916 г., но първият пътнически влак е тръгнал 13 години по-рано – 1903-та. Когато влакът тръгва за първи път, пътниците трябвало да слизат при езерото Байкал и да се качват на ферибот. Трасето около езерото е довършено следващата година. Изградени са 33 тунела, над 100 моста и виадукта.

Линията е строена толкова бързо – 600 км на година, че не имало достатъчно време да бъде тествана. Това впоследствие води до сериозни закъснения в движението на влаковете.

  1. Построяването е замислено още по време на Руската империя

Тогава осъдените са били транспортирани в Сибир, където е имало остър недостиг на работна ръка. Финалните участъци от линията са строени през Манджурия, върху терени, наети от китайците, за да подпомогне руските имперски амбиции в Далечния изток. Железницата се използва за превоз на войски, когато избухва Руско-японската война.

След войната, която свършва бързо – през 1905 година, руснаците са се страхували, че японците могат да превземат Манджурия, и железният път е препроектиран да минава изцяло през руска територия, покрай река Амур. Един от мостовете през реката, построен през 1999 година, е дълъг 2 612 метра.

  1. Влакът е предлагал изключителен лукс за първа класа

В оригиналния влак за първа класа е имало библиотека, спортна зала, бани с мраморни плочки, роял, а вечерята е включвала хайвер. Този лукс силно е контрастирал с вагоните от трета класа, в които били натъпкани с работници и карго.

  1. ЖП линията остава важна за руската икономика

Почти век след откриването си, влакът остава единственият непрекъснат сухоземен път през континента. Описвана като гръбнака на страната, линията все още има огромно значение за икономиката и националната сигурност.

Вижте още

Кварталните улици са приоритет в строителната програма на София

ivan

Земеделският министър обеща решение за застрояването на земеделски земи

ivan

Продължава ремонтът на ул. Граф Игнатиев в София

ivan

Напишете коментар