Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Отличиха три идеи за спасяване на тютюневия град в Пловдив

18 проекта за спасяване и приобщаване на тютюневия град в Пловдив бяха получени в Архитектурен конкурс, обявен от Камарата на архитектите. Три от тях са отличените, но и в много други има ценни идеи, споделиха организаторите. Те очакват реакция на предложенията от община Пловдив. Архитектите отново изразиха опасения, че за изгорелите паметници на културата не се предприема аварийно укрепване.

Архитектите ще представят конкурсните проекти на община Пловдив, заедно с пет препоръки за спешни управленски мерки за пространството с висока културно-историческа стойност. Според тях всички административни пречки да се предприеме спешно укрепване на изгорелите складове могат да бъдат преодолени, но е необходимо смело управленско решение. Всяко затъване в дълги процедури би означавало да се съдейства на тези, които искат складовете да ги няма.

проф. арх. Тодор Кръстев, председател на журито: „Ако не бъде направено това преди зимата, те ще рухнат и без това. Много хора може би очакват това да се случи.“

И тогава всички останали разговори стават излишни. Включително предложенията на девет софийски, пет пловдивски екипа и четири предложения от наши сънародници в чужбина.

проф. арх. Тодор Кръстев: „Три проекта бяха селекционирани. Имаше много интересни идеи, имаше напълно нестандартни идеи, които надхвърляха приетите предварително критерии, затова не можаха да получат подобаваща оценка.“

Създаването на музей на тютюна, близката улица „Иван Вазов“ да стане пешеходна, превръщането на някои от изгорелите складове в открити пространства със запазване на фасадите им – това са само малка част от предложенията в някои от проектите. Повече може да се види в специална изложба до Градската художествена галерия на Пловдив. Надеждите са предложенията да не останат само върху паната, както се случи при предишните издания на архитектурния конкурс.

Кадър: БНТ

Вижте още

Модерна къща с усещане за идилия (СНИМКИ)

Сграда паметник на културата в София ще бъде законно ипотекирана

ivan

Идеи за неутрален интериор със стени в сиво

Напишете коментар