Invest Build Media
Туризъм и Екология

Най-впечатляващата подземна византийска постройка отново приема посетители

Цистерната на Базиликата в Константинопол отваря врати след петгодишна реставрация. Дълго време за жителите на Истанбул тя беше непознат строителен обект.

Тя е една от най-впечатляващите подземни византийски постройки в Истанбул. Намира се на югозапад от „Света София“. След края на реставрацията, започнала през 2017 г., тя отново е отворена за посещения.

Преди ремонта подземната базилика е можело да се срути при най-малката вибрация, обяснява Айсен Кая, заместник-директор по културното наследство в общината на Истанбул, съобщава „Грийк Рипортър“.

Възстановителните работи включват укрепване срещу земетресения и смяна на осветлението в музея, оформящо нов естетически вид, разкриващ великолепието на това пространство.

Паметникът, който е на 1500 години, е защитен и с поставянето на пешеходен мост, по който да минават посетителите.

Поради конструкцията на водохранилището, която се състои от повече от триста сводести колони в дорийски стил, по които се стича вода и са много пищни, жителите на Истанбул го наричат Подземния воден дворец. Според статистиките това е един от най-посещаваните обекти на мегаполиса заедно с двореца Топкапъ и Света София (Ая София), съобщава БТА.

След четиригодишна реставрация, финансирана от голямата община на Истанбул, Цистерната на базиликата (Йеребатан сарнъджъ) тържествено бе открита за посещения на специална церемония, в която участва лидерът на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу, кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, представители на обществеността.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу разказа, че са били изцяло реставрирани входно-изходните конструкции на Цистерната. На входната зона е поставен стъклен покрив, под който посетителите ще може да изчакват реда си. Извършени са укрепителни работи по колоните, стените и сводовете вътре в сградата са реставрирани по съвременни методи и е подсилена земетръсната им устойчивост.

 

Цистерната на базиликата е най-уникалната историческа забележителност на Истанбул поради предназначението си. Тя е построена през 532 г. от император Юстиниан Първи (527-565) за снабдяване с питейна вода на дворцовия комплекс. Тук се е съхранявала питейна вода за случаи на засушаване или обсада на Константинопол. Водата по акведукти е била доставяна от изворите в Белградските гори, на 20-ина километра от града.

Според историческите архиви през византийската епоха в Истанбул е имало общо 60 водохранилища.

Вижте още

Делегати за европредседателството масово ще се возят на електромобили в София

ivan

Авиокомпаниите в Европа възобновяват полети. Вижте кои, кога, къде и как

leni

В Мадрид продължават да затягат мерките срещу COVID-19

viktoria

Напишете коментар