Invest Build Media
Туризъм и Екология

В страната, най-голям износител на Аки в света, няма змии и се пие ром на корем

Христофор Колумб официално е първият европеец, открил Ямайка през май 1494 г. Повечето от нас свързват тази карибска страна с екзотика, специална музика и много слънце.

За други, обаче, тя е място, където дебнат опасности и животът е доста по-тежък, отколкото си представяме.

Вижте 11 интересни факта за Ямайка, които е добре да знаете, независимо дали искате да ходите там или не.

1. Около 2 900 000 жители, повечето от които са от африкански произход, живеят в тази карибска държава. Площта на острова е почти 11 000 квадратни километра, което го прави третата по големина държава в Големите Антили.

2. Преди да бъде колонизиран, той е бил обитаван от местни племена – араваки и таино, които са му дали името: Шамайка, което в превод от местния език означава „земя на дървета и вода“ или „земя на извор“.

3. На петия ден от май 1494 г. Христофор Колумб открива Ямайка и я обявява за испанско владение. След 150 години той преминава в ръцете на англичаните и става първият остров в региона, където започва да се говори английски език.

4. Ямайка е известна като един от най-големите износители на манго, банани и захарна тръстика, но те не са местни култури, за разлика от популярния плод аки. Освен това на този тропически остров растат над 200 вида орхидеи.

5. За да се отърват от плъховете, през 1872 г. на острова са докарани мангусти. Освен плъхове, тези коткоподобни животни са изяли и почти всички змии, така че сега на острова почти няма такива, което прави Ямайка популярна предпочитана дестинация.

6. Като бивша колония, Ямайка е част от Британската общност, а кралица Елизабет II в „земята на дърветата и водата“ има свой собствен губернатор, който има протоколна функция. През 1962 г. Ямайка е първата страна в Карибския басейн, която получава независимост.

7. От всички страни в света само Ямайка има флаг, който няма червени, сини или бели цветове.

8. Националната напитка на Ямайка е ромът.

9. Иъм Флеминг написва всичките 14 продължения за Джеймс Бонд в Ямайка. Ямайка е известна в света със своите артисти, сред които е известният Боб Марли. Малко известен факт е, че този остров произвежда най-много музика на глава от населението.

10. Най-популярният спорт на този остров е крикетът, а той също е и родното място на един от най-бързите хора в света – Юсейн Болт. Друго интересно нещо, когато говорим за спорт е, че тази островна държава има свой собствен олимпийски отбор по бобслей.

11. Според някои изследвания ямайците са начело в списъка на най-щастливите хора в света. Необичаен, но много интересен факт е, че на този остров се раждат голям брой близнаци и тризнаци.

Вижте още

Сериозен спад на чуждестранните туристи за сезон 2019

leni

Едни от най-романтичните туристически дестинации

leni

Министър Ангелкова открила плаж с безплатни чадъри и шезлонги

admin

Напишете коментар