Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Росен Плевнелиев: България е силна и перспективна аутсорсинг дестинация

България е силна и перспективна аутсорсинг дестинация. Ще продължаваме да работим за успеха на тази перспективна световна индустрия. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на годишната конференция на Европейската аутсорсинг асоциация за 2016 г. в София. Форумът се организира за първи път в България.

През 2015 г. страната ни беше обявена за аутсорсинг дестинация на годината.

Президентът посочи, че днес 364 компании работят в аутсорсинг индустрията в България. През 2015 г. 42 000 души са заетите в сектора, като се очаква броят им да достигне до 64 000 души през 2020 година. Приходите на компаниите в аутсорсинг сектора у нас растат и съставляват 3,4 процента от БВП на страната. 1,4 млрд. евро се генерират като приход от българските аутсорсинг компании, целта е оборотът да се удвои до 2020 г., отбеляза още Плевнелиев.

Вярвам в потенциала на своята страна, защото аутсорсинг индустрията, както информационните и комуникационни технологии и автомобилният клъстер в последните четири години се превърнаха в двигателя на индустриализацията на България, което е успех за правителството и за президента, който беше патрон на тези три индустрии в своя мандат, каза Росен Плевнелиев.

Президентът посочи още, че тенденциите показват, че аутсорсингът има потенциала да увеличи обхвата си и да се наложи като още по-разпространена бизнес практика през следващите пет години. Според проучване на Националната аутсорсинг асоциация на Великобритания 70 процента от организациите ще разширят обхвата на аутсорсинг бизнеса си през следващите години, 35 процента ще постигнат съществено разрастване на бизнеса си.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски каза, че най-сериозният риск в средносрочен план за аутсорсинг отрасъла в България е наличието на квалифицирана работна ръка. При наблюдаваните темпове на растеж и увеличаващите се заети в сектора броят на подходящите за работа кадри става все по-дефицитен, посочи Лукарски. Той заяви, че начинът за излизане от тази криза в пазара на труда е дуалното обучение. Въвеждането на дуалната система на обучение, адаптирано за условията за българската икономика, може да се разглежда като потенциална ефективна мярка наред със стимулирането на предприемачеството за насърчаване на младежката заетост, каза министър Лукарски.

Вижте още

България със стабилни икономическа свобода и конкурентоспособност

ivan

15 000 електронни магазина са декларирани в НАП

ivan

Социалната пенсия за старост става 132,74 лева

ivan

Напишете коментар