Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Хиляди уплашени германци купуват имоти в Унгария

Една голяма част от немците не са съгласни с политиката на отворени врати към всеки от Близкия изток и Африка. Нещо повече, мнозинството граждани се страхуват за живота, имота и сигурността си. Много от тях намират новата си родина в лицето на Унгария, в която има ред, спокойствие и сигурност (за разлика от Германия, Швеция или Франция, където има атентати, масови изнасилвания, помохамеданчване, кланета и брутална битова престъпност). Повечето от тези, които бягат в Унгария считат, че Виктор Орбан има съвсем разумна и отговорна политика по въпроси като бежанският.

бал11Канал „Das Erste“ съобщава, че унгарски брокерски компании отбелязват рекордно ниво на продажби. Само в района около езерото Балатон са били закупени стотици къщи за последните 6 месеца. Тези имоти са закупени почти изцяло от германци.

Малко градче южно от Балатон. В местният нотариат Дорис и Георг Кирш подписват последните документи, с които стават собственици на малък, но уютен дом. Семейство Кирш смята да прекара остатъка от живота си тук, за връщане в Германия въобще и не мислят.

„В Германия се страхувам“ казва спокойно г-н Кирш.

„Вече не можеш да ходиш спокойно по улицата. Нямам нищо против, когато някое семейство се нанесе в Германия, но това, което виждаме по телевизията от арабските страни, се пренесе и у нас. И аз съм бил млад, но тези млади мъже нямат нищо общо с нас, когато бяхме млади.“

Германците продават имотите си в Германия и стягат бързо куфарите за Унгария. Историята на семейство Кирш е същата като тази на много други германски семейства, които са се пренесли да живеят около езерото Балатон. В района на езерото Балатон има голяма германска общност, унгарците са християни, а бежанци почти няма. И въпреки, че Унгария е сравнително по-бедна от други европейски страни, те предпочитат да живеят там.

бал111Далеч от основните туристически маршрути, има много празни къщи, както и такива, които се нуждаят от ремонт. Това позволява на унгарски и немски брокери да ги предлагат на изгодни цени. Унгарски брокери разказват, че немските им клиенти са привлечени от добрият климат, евтините цени на имотите, евтиният живот и не на последно място сигурността, спокойствието и фактът, че тук няма бежанци. Последната причина става очевидна през септември миналата година.

Един от хората, които искат да живеят за постоянно в района на Балатон е Михаел Мюлер. Някога Михаел е бил лоялен гласоподавател на християндемократите, после става привърженик на АзГ (крайно дясната консервативна „Алтернатива за Германия“, бел.ред). Като много други немци бягащи в Унгария, Михаел, който работи като компютърен специалист смята да се пенсионира по-рано и да се пренесе да живее в унгарската си къща. Тук, в земята на Виктор Орбан, немските имигранти се чувстват по-сигурни и се радват особено, че унгарската полиция има достатъчно правомощия и си върши работата, а правителството не допуска бежанци.

Симоне Лютер живее от два месеца покрай езерото Балатон. Тя също се страхува от това, което се случва във Федералната република:

„Не искам да обидя никой, но ние не знаем що за хора са това. Човек просто изпада в паника, когато вижда какво става. Мога само да си представя какво предстои, когато си построят и джамиите.“

Аделхайд Гослин е на 42 години, собственичка на малък фамилен бизнес във Райнланд-Пфалц. Хайди разказва, че в Германия човек вече не може да изкаже свободно мнението си.

„Знаете ли, в Германия ако кажеш истината за това, което се случва рискуваш да си навлечеш публично порицание, проблеми със властите и заплахи от т.нар. бежанци. За какво да живея там? За да ме убият, изнасилят и да не мога да очаквам помощ от полицията ли? В Унгария се чувствам добре. Смятам да пребазирам бизнесът си тук, където е и новият дом на моето семейство. Ако някога нещата се нормализират в родната ни страна, с удоволствие бих се върнала, но не виждам как това ще се случи. Немското общество е доведено до състояние на инфантилност и се самоубива. Прав им път, в Унгария все още може да се води нормален живот!“

 

Вижте още

АПИ работи за устойчиво развитие по Програма „Развитие на регионите“

Свинското поскъпва у нас, а поевтинява по света

ivan

БАН: АЕЦ „Белене“ е жизнеспособен проект ако се инвестират 10,5 млрд. евро

ivan

Напишете коментар