Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Милионерска еволюция: Расте броят на заможните граждани в България

Според данни на Българската народна банка, в България се наблюдава нарастване на броя на милиардерите и милионерите. Над 1200 милионера и двама милиардера се отчитат в страната към момента.

През последната година, този брой е нараснал с още 255 милионера, като общият брой достига 1277 лица с банкови влогове, надхвърлящи 1 милион лева през 2023 година.

Милионерските влогове също са забележили значителен ръст – над 25,3% за последната година, достигайки над 3,5 милиарда лева.

Известно е, че братята Георги и Кирил Домусчиеви са сред дългогодишните милиардери в България, като богатството им се оценява на по 2,1 милиарда долара на човек, според данни от онлайн класацията на „Форбс“ – „Милиардерите в реално време“. В настоящ момент те заемат 1427-о място в световния списък на милиардерите. Георги е на 50 години, а Кирил на 54.

Братята влизат за първи път в класацията на „Форбс“ през ноември 2021 година, когато тя оцени техните активи на по 2,1 милиарда долара. През следващата година стойността им спадна до под 1,9 милиарда долара, но към настоящия момент те са възстановили първоначалното си богатство.

В световен мащаб, класацията на „Форбс“ се ръководи от Илон Мъск, собственик на „Тесла“ и „Туитър“, със стойност на активите от 259,4 милиарда долара. Втори по богатство е французинът Бернар Арно, собственик на „Луи Вюитон“, който със семейството си разполага със 214,9 милиарда долара. На трето място се нарежда собственикът на „Амазон“, Джеф Безос, с богатство от 158 милиарда долара.

Вижте още

Ще махат мораториума върху строежа на АЕЦ Белене

ivan

Депутати искат да национализират кръчма до парламента в Лондон за лично ползване

admin

„Инспекция по труда” със засилени проверки по морето

viktoria

Напишете коментар