Invest Build Media
Архитектура и Дизайн Бизнес и Инвестиции

Специални червени маркировки ще направят София по-безопасна за пешеходците

На 15 ключови места в София ще бъде поставена специална червена маркировка пред пешеходни пътеки до 15 септември, съобщи днес кметът на столицата, госпожа Йорданка Фандъкова, която присъства на полагането на такава маркировка на улица „Цар Симеон“.

Фандъкова изрази загрижеността си по повод безотговорното шофиране в страната, което изложва пешеходците на риск. Тя подчерта неотложната необходимост от действия за предотвратяване на тези инциденти. Кметът сподели, че преди това на среща с министър-председателя беше изразила сериозната си загриженост по този въпрос и призовавала за обединение на всички институции, отговорни за безопасността на пътя.

Ангажиментите на общините включват монтаж на физически бариери и други инфраструктурни мерки, които се предприемат с цел подобряване на безопасността по улиците. Кметът Фандъкова поясни, че специалната червена маркировка пред пешеходните пътеки има за цел да повиши вниманието на шофьорите и да насочи тяхната внимание към безопасното пресичане на пешеходците.

Въпреки подобренията в инфраструктурата и въвеждането на „зона 30“ в центъра на града, съжаляваме, че все още се сблъскваме с неотговорни шофьори, особено тези, които управляват автомобили след употреба на алкохол или наркотици. Г-жа Фандъкова призова Народното събрание да разгледа промени в законодателството, които да позволят интегрирането на хилядите камери, които се намират в собственост на общините, в системите за контрол на движението, управлявани от МВР.

В София вече е изградена интегрирана система за сигурност, включваща над 4500 камери, от които 560 са предназначени за управление на трафика. След изменения в законодателството, тези камери биха могли да бъдат използвани за повишаване на контрола върху пътното движение. Фандъкова подчерта, че обединението на всички заинтересовани страни и институции е от съществено значение в борбата с безотговорното шофиране.

Кметът Фандъкова предложи също, че общините да участват във връчването на нарушителите на пътя с актове, за да се засили отговорността им пред закона. Тя подчерта, че санкциите трябва да бъдат неизбежни, за да спрат безотговорните шофьори от нарушенията. В настоящия момент в София има над 800 осветени пешеходни пътеки и над 230 повдигнати, а работи се и по поставянето на още 20 повдигнати пешеходни пътеки.

На 37-годишен мъж бе предигнат обвинение за смъртоносното пътно произшествие, при което той прегази 15-годишно момче на пешеходна пътека в София. Мъжът шофираше със значително наднормено количество алкохол в кръвта си, като резултатът беше трагичната загуба на живота на младото момче. Този случай подчерта неотложната необходимост от по-строги мерки и по-голям контрол в борбата с безотговорното шофиране.

Вижте още

Интересът на купувачите в София е към по-големи апартаменти

admin

Енергийният холдинг с по-малка печалба в сравнение с предходната година

ivan

София е на 49-то място в света по ръст на наемите на офиси

ivan

Напишете коментар