Invest Build Media
Туризъм и Екология

Министерството на финансите осигурява 63 млн. лв. в подкрепа на земеделците

Министерството на финансите осигурява допълнителна подкрепа в размер на 63 милиона лева за земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, която беше гласувана в Народното събрание. Тази допълнителна финансова помощ се очаква да бъде одобрена от правителството през следващата седмица и да бъде включена в бюджета на Държавния фонд „Земеделие“.

Обещанието за предоставяне на допълнителна подкрепа за производителите на храни през втората половина на годината беше направено на среща между животновъдите, премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев през месец юли по време на подготовката на бюджета за 2023 година. Сумата от 213 милиона лева беше вече заложена в държавния бюджет.

На тази среща част от животновъдите изразиха ярко противопоставяне към продължаването на забраната за внос на зърно от Украйна. Те аргументираха, че това удължаване на забраната би довело до увеличаване на разходите за фуражите, а следователно и на цените на храните, което от своя страна би предизвикало инфлация.

В края на август, с постановление на Министерския съвет, бяха одобрени допълнителни разходи от 150 милиона лева от централния бюджет, които имаха за цел да осигурят подкрепа на земеделските стопани. Тези средства бяха предназначени за компенсации за повишените цени на евергоносителите, фуражите, препаратите за растителна защита, горивата и торовете. Втората част на помощта, в размер на 63 милиона лева, ще бъде осигурена след вдигането на забраната за внос на украинско зърно, когато ще бъдат гарантирани необходимите приходи от данъци. След одобрението от страна на правителството, Държавният фонд „Земеделие“ ще бъде отговорен за разпределението на помощта сред земеделците.

Вижте още

Евтим Бачев с фотоизложба „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ в Истанбул

ivan

Причините за замърсяването на въздуха в София: Разглеждане на факторите зад мръсната атмосфера

Грузия ще произвежда вино на Марс

ivan

Напишете коментар