Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Роботика и иновации: Бъдещето на България в дигиталната ера

Министерството на Иновациите и Растежа предприема стъпки за преобразуване на България в център на високотехнологични иновации и предприемаческа активност, с фокус върху развитието на роботиката и автономните технологии. Това бе заявено от заместник-министър проф. д-р Георги Ангелов по време на откриването на форума за иновации в роботиката и автономните технологии „Robotics Strategy Forum 2023 – България в дигиталната ера: AI, Автоматизация и роботика“, проведен в София Тех Парк.

„Нашата цел е да подпомагаме иновациите, базирани на научни изследвания с висока добавена стойност, за да направим България конкурентна на глобално ниво,“ подчерта проф. д-р Георги Ангелов. Той сподели, че Министерството на Иновациите и Растежа в момента разглежда процедурата за кръгова икономика, част от Плана за възстановяване и устойчивост, с бюджет от 180 милиона лева. Фирмите могат да кандидатстват с проекти по тази мярка до 3-ти октомври, с акцент върху дейности, свързани с намаляване на отпадъците и ограничаване на употребата на пластмасови изделия.

Съгласно проф. Ангелов, предстоят отваряне на две процедури в рамките на Програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП): едната, с бюджет от 127 милиона лева, е насочена към разработване на иновации в предприятията, а другата, с бюджет от 293 милиона лева, за внедряване на иновации.

Заместник-министърът завърши със заветната обръчка, че Министерството на Иновациите и Растежа ще подкрепя активно развитието на роботиката и иновациите в България. Събитието беше организирано от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) и привлече участие на млади български инженери и компании, специализирани в роботика, автоматизация и индустриални технологии, които представиха най-новите си разработки и технологии.

Вижте още

Превръщат Romexpo в най-големия имотен проект в Румъния

leni

В Банско отчитат спад в цените на имотите

ivan

Google пуска преводач в реално време

leni

Напишете коментар