Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Наемите в София скочили с 9% през третото тримесечие

През третото тримесечие на 2016 г. цените на наемите в София са се вдигнали с 9 на сто, спрямо същия период на миналата година. Това показват данните от проучване на агенция за недвижими имоти в столицата, пише „Труд“.

Най-голямо повишение на цените се наблюдава в източните квартали, сочат данните на агенцията. Най-търсени остават едностайни и двустайни жилища в „Младост“, „Витоша“, „Гео Милев“. От южните квартали най-желани са „Стрелбище“, „Манастирски ливади“ и централните райони на София.

В столичния квартал „Младост 4“ двустаен апартамент през 2015 г. се е предлагал в порядъка на 597 лв., а през новия сезон цената стига 663 лв. Едностаен апартамент в Студентския град е струвал 467 лв. през 2015 г., а през изминалото тримесечие средната му цена вече е 514 лв., като не липсват и оферти за 600 лв. на месец. В „Дианабад“ и „Дървеница“ наемите са се повишили с 8%, а в квартал „Витоша“ – с 10 на сто.

Ръстът на цените в „Изток“ и „Гео Милев“ е слаб – от порядъка на 5-6%, но наемите в тези квартали като цяло са високи – около 678 лв. за двустаен апартамент.

Ръст на цените има и в центъра на София – с малко над 8,5%. Двустаен апартамент се предлага средно за 651 лв. при 603 лв. миналата година.

Липсата на метро е основна причина южните квартали на София остават да бъдат по-малко търсени, твърдят брокерите.

Цените за наем на имот в „Люлин“ също са се вдигнали с 8%. Наемът за предпочитания двустаен апартамент се е покачил от 436 до 472 лв. през 2016 г.

Вижте още

Дневни и уикенд винетки ще се въведат за леките автомобили

ivan

България е най-евтината страна в Евросъюза, в Дания е най-скъпо

ivan

Саудитска Арабия проявява интерес да инвестира в газопреносната мрежа на България

ivan

Напишете коментар