Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Урбанистът Ян Геел ще консултира изработването на дългосрочната визия за развитие на София като зелен град

Кметът на София Йорданка Фандъкова е поканила световно известния датски архитект урбанист Ян Геел да консултира работата за изработване на дългосрочната визия за развитието на София в частта развитие на градски зелени пространства. Това стана ясно днес след среща между Фандъкова и Геел в присъствието на главния архитект на София Здравко Здравков, председателите на постоянните комисии към Столичен общински съвет по устройство на територията и екология – Силвия Христова и Лорита Радева.

Поканих архитект Ян Геел да консултира изработването на дългосрочната визия за развитие на София като зелен град с културно-историческо наследство, каза кметът Фандъкова.

Архитект Геел е консултирал развитието на пешеходна зелена зона в Копенхаген. В последните 10 години световно известният урбанист Ян Гел работи за подобряване на градската среда за редица големи градове като Копенхаген, Лондон, Стокхолм, Сан Франциско и други.

„Градове за хората“ се казва неговата книга и бе представена вчера в Софийската градска художествена галерия.

Ян Геел заяви, че е налице желанието и волята на ръководството на София да има визия за града, с която да се подобрят условията на живот, така че да имаме не само исторически и древен град, но и да се създадат пространства за хората да се разхождат и радват на живота. Това е много важно – хората да се срещат и участват в живота, а то се случва на публичните места. Виждам волята да се постигнат тези цели София, посочи също архитект Геел.

Датският архитект ще консултира Столична община в изработването на дългосрочна визия за подобряване на градската среда и гарантираното развитието на София като зелен град. Работата ще подпомогне планирането в създаването на зелени и качествени публични пространства със запазване на културно-историческия облик на София.

fandykova-jan-geel-02

Вижте още

Разгледайте тази конюшня, превърната в красива и уютна вила

leni

Проблеми с бъдещия парк Въртопо в София

admin

Лиляна Павлова участва в конференция за жилищната политика и градското развитие

admin

Напишете коментар