Invest Build Media
Туризъм и Екология

С 10% са намалели кадрите в туризма според министър Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи по време на форум, че спадът в наемането на кадри в туризма е около десет на сто през 2015 г. спрямо 2014 г. Миналата година 92 000 души пряко са били заети в сектора, а 366 000 са общо заетите в туризма и свързаните с него индустрии, каза министърът на дебат за кадрите в туризма.

Министърът информира, че най-често липсват сервитьори, камериерки, пиколо, рецепционисти (заети в така наречената изпълнителска част на сектора) и там има най-голяма нужда от квалификация. В момента се проучват възможностите за създаване на квалификационен център с практическа насоченост за различните видове професии в туризма, като подготовката там ще е между три месеца и една година. Предстои тази възможност, базирана на чуждестранен опит, да се обсъди и с Министерството на образованието.

Учещите туризъм желаят най-много да станат готвачи и ресторантьори. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов по време на същата дискусия за кадрите в туризма.

„Промените в Закона за професионалното образование вече са факт. За 2015 година се забелязва стабилна тенденция на увеличаване на приема в сектора на хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг. Това направление се извършва в 130 професионални гимназии, 25 средни общообразователни училища”, обясни Стаматов.

Общият брой на учениците, които са се обучавали в професионални направления хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг, са 14 100 ученици, а в професионално направление – пътуване, туризъм и свободно време – 3607 ученици.

Най-желани професии от учениците са готвач – 4700 ученици в 60 училища, ресторантьор – 6300 ученици в 50 училища, хотелиер – 2800 ученици в 31 училища. Професиите с нисък прием в направлението са сервитьор, барман – 131 ученици, в 4 училища. Професиите с нулев прием и тази година са камериер, пиколо и портиер.

В направлението „Пътуване, туризъм и свободно време” най-желани професии са организатор на туристическа агентска дейност – 2600 ученици в 36 училища, екскурзовод – 772 ученици в 13 училища, аниматор в туризма – 353 ученици в 9 училища. Професиите с нисък прием са планински водач – 83 ученици.

Вижте още

През септември ще огласят нови процедури за плажовете

admin

Вече са ясни почивните дни за 2017 година

admin

Потребителските сигнали по морето ще се подават във виртуални приемни

ivan

Напишете коментар