Invest Build Media
Туризъм и Екология

С 10% са намалели кадрите в туризма според министър Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи по време на форум, че спадът в наемането на кадри в туризма е около десет на сто през 2015 г. спрямо 2014 г. Миналата година 92 000 души пряко са били заети в сектора, а 366 000 са общо заетите в туризма и свързаните с него индустрии, каза министърът на дебат за кадрите в туризма.

Министърът информира, че най-често липсват сервитьори, камериерки, пиколо, рецепционисти (заети в така наречената изпълнителска част на сектора) и там има най-голяма нужда от квалификация. В момента се проучват възможностите за създаване на квалификационен център с практическа насоченост за различните видове професии в туризма, като подготовката там ще е между три месеца и една година. Предстои тази възможност, базирана на чуждестранен опит, да се обсъди и с Министерството на образованието.

Учещите туризъм желаят най-много да станат готвачи и ресторантьори. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов по време на същата дискусия за кадрите в туризма.

„Промените в Закона за професионалното образование вече са факт. За 2015 година се забелязва стабилна тенденция на увеличаване на приема в сектора на хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг. Това направление се извършва в 130 професионални гимназии, 25 средни общообразователни училища”, обясни Стаматов.

Общият брой на учениците, които са се обучавали в професионални направления хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг, са 14 100 ученици, а в професионално направление – пътуване, туризъм и свободно време – 3607 ученици.

Най-желани професии от учениците са готвач – 4700 ученици в 60 училища, ресторантьор – 6300 ученици в 50 училища, хотелиер – 2800 ученици в 31 училища. Професиите с нисък прием в направлението са сервитьор, барман – 131 ученици, в 4 училища. Професиите с нулев прием и тази година са камериер, пиколо и портиер.

В направлението „Пътуване, туризъм и свободно време” най-желани професии са организатор на туристическа агентска дейност – 2600 ученици в 36 училища, екскурзовод – 772 ученици в 13 училища, аниматор в туризма – 353 ученици в 9 училища. Професиите с нисък прием са планински водач – 83 ученици.

Вижте още

Хванаха интересен „турист” на границата между САЩ и Канада

viktoria

Хижите ще имат категория, маркирана с еделвайси

ivan

Слагат край на сливането и отработването на почивните дни

admin

Напишете коментар