Invest Build Media
Туризъм и Екология

Слагат край на сливането и отработването на почивните дни

Край на дългите уикенди със сливане и отработване на почивните дни. Тази законова промяна подготвя министерството на труда и социалната политика. След одобрението й, ако официалният празник е се пада в събота или неделя, ще почиваме и в понеделника след него. Но, ако например той е в четвъртък, петъкът след него ще е работен ден. Очаква се промяната да доведе до по-голяма предвидимост за бизнеса.

„Готвят се промени в Кодекса на труда, които до голяма степен ще отговорят на очакванията на бизнеса, който иска сливането на почивни дни да отпадне. През миналата година има 3 или 4 съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Това дава възможности част от бизнеса да не може да има предвидимост за начина, по който организира работата си”, обясни социалният министър Зорница Русинова.

„Считам, че и за хората, и за бизнеса ще е по-полезно, защото знаете, че отработването в събота невинаги е достатъчно ефективно. Примерно 6 май през следващата година се пада в събота или в неделя, почивен ден ще е понеделникът, така че няма да има почивни дни, които са официални празници, които да бъдат загубвани от хората.“

По думите ѝ ако официалният празник се падне например четвъртък или вторник, ще се почива на самия ден.

„Ако някой иска да си слее дните и да има по-дълга ваканция, работодателят може да отпусне дни или човек да си ползва отпуската. До момента бизнесът има индикативни изчисления, които касаят определени сектори. Например туристическият сектор има интерес от сливането, тъй като за тях това са повече приходи и продажби. Въпросът е да има регулираност и предвидимост на практиката, което е ангажиментът на държавата”, каза още Зорница Русинова.

Вижте още

Царската баня в Банкя ще отвори врати

leni

еднофамилна къща

admin

Обама създаде първия национален морски резерват в Атлантическия океан

admin

Напишете коментар