Invest Build Media
Туризъм и Екология

Токио отпразнува 100 години от рождението на Хачико с изключителни събития

Токио готви специални събития по случай 100-годишнината на Хачико, кучето символ на вярност, станало историческа туристическа атракция в японската столица, съобщи АФП. На 10 ноември градовете Шибуя и Одате, родното място на Хачико в Северна Япония, празнуват рождението на това бяло куче акита, родено през 1923 г.

След няколко години на вярна чакалня пред гарата Шибуя, Хачико става известен като символ на преданост, като чака своя починал господар в продължение на десет години. Професор Хидесабуро Уено, който го осиновява, почива внезапно през 1925 г., но Хачико продължава да го чака пред гарата и след неговата смърт.

Историята на Хачико се разказва във филм от 2009 г. с участието на Ричард Гиър – „Хачико: Историята на едно куче“. Кучето е издигнато в знак на признание през 1934 г. пред гарата Шибуя, а статуята е станала център на срещи и паметник на вярността.

След временното изземане на статуята по време на Втората световна война, новата бронзова статуя е поставена през 1948 г. и остава значим символ в квартал Шибуя. Хачико е открит мъртъв на 8 март 1935 г., но и след смъртта си той продължава да вълнува и вдъхновява хората със своята непоклатима вярност.

Вижте още

Дъждът затруднява живота на метропътниците

Единственият подземен музей в България

leni

Wizz Air възобновява полети от 1 май

leni

Напишете коментар