Invest Build Media
Туризъм и Екология

„Поглед към девет планини“: прекрасна екопътека близо до София

Днес ще ви представим една интересна идея за разходка сред природата, само на около 60 км от София.

Става въпрос за екопътека “Поглед към девет планини”, която започва от пернишкото село Сирищник. За да стигнете дотам, трябва да се оглеждате за указателни табели, които са разположени на около километър след табелата за влизане в селото (трябва да влезете в посока откъм село Ковачевци). Те указват да продължите вляво, като освен за екопътеката, сочат и пътя за хижа Джамен, която е в същата посока. След като хванете този път, имайте предвид, че на места ще има разклонения – винаги следвайте дясната посока. Малко преди да видите паркинга, намиращ се в началото на екопътеката, ще забележите църквата “Св. Неделя”. Оттук нататък маршрута се изминава пеш.

Ето и малко повече информация за мястото:

Екопътека “Поглед към девет планини” е изградена през 2015 г. Пълният ѝ маршрут започва от с. Сирищник и завършва при хижа Джамен – дължината му е 5 км. Най-посещаван е участъкът до заслон Погледец, откъдето при ясно време могат да бъдат видени цели 9 планини – Черна гора, Витоша, Верила, Голо бърдо, РилаПирин, Коньовска планина, Земенска планина, Пенкьовска планина. Маршрутът, в по-голямата си част се движи под открито небе, така че не е особено подходящ за горещите летни месеци. Денивелацията, която се преодолява е около 500 м, като трябва да се следва червената маркировка.

Една чудна екопътека, недалеч от София: “Поглед към девет планини”

На около 25-30 минути след началото на екопътеката ще достигнете параклиса “Св. Николай Летни”. Около него има изградени навеси, маси и пейки,където можете да отдъхнете, а също и чешма. Добре е да се запасите с вода оттук, тъй като по нататък няма да имате тази възможност.

Подминавайки параклиса пътеката става по-стръмна, като след около 15 минути катерене се достига мозайката Окото. Въпросната мозайка се намира на дъното на стара кариера, а идеята е всеки посетител да остави свой камък в очертанията ѝ и по този начин да се оформи каменна картина. Макар мястото да е доста обрасло с трева, все още има ентусиасти, които трупат камъни в центъра на мозайката.

Една чудна екопътека, недалеч от София: “Поглед към девет планини”

Само на около 100 м над мозайката се намира автомобилният път за хижа Джамен, като от пътя до споменатият вече заслон Погледец, разстоянието е 2 км. За тези 2 км се преодолява денивелация от 300 м. Движението отново става на открито, което позволява да се видят чудно красиви гледки. Стръмни и равнинни участъци се редуват, а встрани от пътя има разположени пейки за отдих. Достигайки заслона, ще видите и наблюдателната кула. Гледката е наистина уникална, а  информационна табела ви помага да разберете в коя посока се намира всяка една от планините.

Една чудна екопътека, недалеч от София: “Поглед към девет планини”

За да изминете и последният участък от екопътеката, ще трябва да се спуснете до хижа Джамен, която е разположена в низина. Разстоянието от заслона до нея е около 1,4 км, като последните 300 м се изминават по автомобилен път.

На финала ще споменем и най-високият връх в Рудина планина (през която се движи екопътеката)  –  връх Сирищнишка Рудина. Той не е включен в маршрута на екопътеката, но може да бъде достигнат лесно, тъй като е само на 100 м след заслон Погледец. Просто там, където маркировката за хижа Джамен сочи завой вляво, трябва да се продължи направо. Върхът е висок 1172 м и също предоставя чудно красиви гледки.

Една чудна екопътека, недалеч от София: “Поглед към девет планини”

Вижте още

Хаваите не са това, което бяха

leni

Кабинетът разчита на ваксините за рестарт на туризма

България представи туристически услуги на изложението Отдых/Leisure в Москва

admin

Напишете коментар