Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

5 интересни къщи, построени от товарни контейнери

Винаги е забавно да се види как нещо добре познато може тотално да смени предназначението си. Като стари товарни контейнери да бъдат използвани за създаване на къщи. Явлението не е ново, но пък проектите стават все по-смели.

Въображението на феновете на идеята стига и до почти невероятни решения.

Какви са плюсовете? Най-често изтъкваните предимства на домовете от контейнери са: устойчивост, бързо и евтино „строителство“. Тези ламаринени кутии наистина са устойчиви, защото са проектирани, така че да издържат на тежки атмосферни условия при дълги морски пътувания. Цената би могла да бъде сравнително ниска, но не бива да се очакват чудеса – тъй като освен средства за закупуването на контейнерите, трябва да се предвидят и не малко такива за транспорт.

Въпреки всички съмнения, факт е, че по света има немалко интересни примери. Днес, ви срещаме с пет от тях.

МАЛКАТА КЪЩА ЗА ГОСТИ – POTEET ARCHITECTS

малката къща за гости от контейнери - 1

Голямата 30 квадрата къща се използва като допълнителна постройка, в която собственичката на имота може да подслони гостите си. Дизайнерите са решили да запазят оригиналния цвят на контейнера, а на покрива му да разположат градина.

Перфектен вариант за вила, нали?!

ГРАДСКАТА КЪЩА ОТ КОНТЕЙНЕРИ – ATELIER RIRI

градската къща от контейнери - 1

Двуетажната къща заема площ от 150 кв. м и се намира в Бекаси, в близост до Джакарта, Индонезия. За издигането й са използвани 4 контейнера. За да се продължи идеята за оползотворяване на стари материали, за обличането на вътрешните стени и тавани са използвани летви от дървени палети, тухлената стена е само боядисана, а в по-голямата част от дома непокрити са оставени стените на контейнера.

Тук живее семейство с две деца.

КАНАДСКОТО ИМЕНИЕ – ZIGLOO

канадската къща от контейнери - 1

Построен е от канадски архитект на име Кейт Дюи. Проектa си той е нарекъл Zigloo Domestique Complete complex. Това е първата сграда, направена от използвани товарни контейнери, в страната. За създаването й са били необходими осем контейнера. Къщата заема 180 кв. м площ, има 3 спални и 2 бани.

НА РЪБА НА СКАЛАТА – STUDIO H:T

къща от контейнери в колорадо - 1

Местоположението е Недърленд, Колорадо, САЩ. Площта: 462 кв. м.

Двете странични части на къщата са направени от два контейнера. В тях се разполагат спалните и домашният офис. Антрето, трапезарията, дневната и таванското помещение са в средната част на постройката.

Домът се захранва с електричество с автономна фотоволтаична система. Използва пасивно охлаждане. И освен всичко, разполага с невероятна гледка.

МАЛКИЯТ ДОМ ДО ГОЛЕМИЯ ГРАД – BENJAMIN GARCIA SAXE

контейнер с надежда - 4

Къщата е създадена от архитекта Бенджамин Гарсиа Сакс. За направата й са били нужни 2 контейнера. Покривът на един от тях е повдигнат не само заради визуалния ефект. Отворът ще покани повече дневна светлина в къщата, но и ще позволи на горещият въздух да излиза навън.

Когато се види пейзажът наоколо, е трудно е да се повярва, че съвсем близо е един двумилионен град. Но това е точно така, къщата е на 20 минути път от столицата на Коста Рика.

Тук архитектът живее заедно с половинката си. Желанието на двамата е било да си построят къща, която няма да ги вкара в големи дългове. Проектът е наречен Containers of Hope.

Вижте още

Облекчава се съгласуването на подробен устройствен план за национални и общински обекти

ivan

300 млн. евро искат за историческа вила на Лазурния бряг

admin

Градина като джунгла в интериора (СНИМКИ)

Напишете коментар