Invest Build Media
Туризъм и Екология

5 пъти повече смъртни случаи от климатични промени до 2050 г.

Според информацията на Агенцията Франс Прес, нов доклад, публикуван във вторник от международни експерти, отразява тревожният факт, че екстремно високите температури могат да причинят пет пъти повече смъртни случаи до 2050 г., в сравнение с текущата статистика. Докладът предвижда този ужасяващ сценарий в случай на увеличаване на глобалните температури с 2 градуса Целзий до края на века, като през 2100 г. този брой може да се увеличи с 370 процента.

Срещата COP28, предстояща в Дубай на 30 ноември, ще включва първия ден, изцяло посветен на човешкото здраве, предоставяйки платформа за дискусии по предизвикателствата, пред които сме изправени. Засушаванията, които стават все по-чести, представляват риск за милиони хора, излагайки ги на глад и осигурявайки почва за разпространение на инфекциозни болести, което е само част от заплахите, описани в доклада.

Въпреки призивите за глобални действия, докладът отбелязва, че емисиите от въглерод достигнаха нов връх през миналата година, като правителства, предприятия и банки продължават да инвестират във вредни за околната среда източници на енергия. През 2022 г., хората по света бяха изложени на опасни температури за средно 86 дни, като броят на лицата над 65 години, починали от горещини, увеличил се с 85 процента между 1991-2000 г. и 2013-2022 г.

Според доклада за 2023 г., този период е най-горещият в историята на човечеството, като октомври се явява най-топлият месец, който е бил регистриран някога. Ефектите вече са видими, като представляват симптоми на потенциално опасно бъдеще. Сценарият на увеличение на температурите с 2 градуса до 2100 г. ще има тежки последици за здравето, като около 520 милиона души ще се изправят пред хранителна несигурност до средата на века.

Инфекциозните болести, предавани от комари, ще се разпространяват в нови региони, а нивото на разпространение на денга ще се увеличи с 36 процента. Жителите на над четвърт от градовете, изследвани в доклада, ще изпитват сериозни здравни проблеми. Водещите експерти призовават за реални действия срещу климатичните промени и редуциране на въглеродните емисии, като в противен случай се сблъскваме със сериозни последици за човешкото здраве и добробит.

Вижте още

Непозната Гърция: остров Китира

leni

Рио де Жанейро даде първия градски пейзаж в списъка на ЮНЕСКО

admin

5-те най-добри ски курорти във Франция

leni

Напишете коментар