Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Изкуственият интелект като инструмент за ранно предупреждение за урагани

Учени, цитирани от БТА, твърдят, че изкуственият интелект може да играе ключова роля в предупреждаването за природни бедствия, като например урагани, по-бързо и по-точно в сравнение с традиционните методи. През септември този година инструмент, базиран на изкуствен интелект, предсказа успешно точното местоположение, където ураганът Лий ще удари в Канада, на три дни преди стандартните прогнози на съществуващите методи.

Въпреки че метеорологичните прогнози през последните десетилетия стават по-точни, учените подчертават, че изкуственият интелект може да представлява пълна революция в тази област. Той не само ускорява предупрежденията, но и подобрява техните точност и ефективност. Точните метеорологични прогнози несъмнено са полезни за нас в ежедневието, от определаване на облеклото до планиране на дейности, но те също така играят критична роля в предупреждаването за екстремни явления като бури, наводнения и горещи вълни.

Според учените, новият инструмент с изкуствен интелект, наречен GraphCast и създаден от Google DeepMind, демонстрира по-голяма ефективност от Европейския модел за средносрочни метеорологични прогнози в повече от 90% от факторите. Този напредък може да промени традиционната представа за метеорологичните прогнози и да предостави по-бърз и по-точен начин за предупреждаване и справяне със силните природни явления, които засягат човечеството.

 

Вижте още

Биокомпонента може да оскъпи горивата, твърди експерт

ivan

Борисов представи потенциала на България за инвестиции пред американски компании

ivan

ГЕРБ обещават още свиване на държавния дълг на България

ivan

Напишете коментар