Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Изкуственият интелект като инструмент за ранно предупреждение за урагани

Учени, цитирани от БТА, твърдят, че изкуственият интелект може да играе ключова роля в предупреждаването за природни бедствия, като например урагани, по-бързо и по-точно в сравнение с традиционните методи. През септември този година инструмент, базиран на изкуствен интелект, предсказа успешно точното местоположение, където ураганът Лий ще удари в Канада, на три дни преди стандартните прогнози на съществуващите методи.

Въпреки че метеорологичните прогнози през последните десетилетия стават по-точни, учените подчертават, че изкуственият интелект може да представлява пълна революция в тази област. Той не само ускорява предупрежденията, но и подобрява техните точност и ефективност. Точните метеорологични прогнози несъмнено са полезни за нас в ежедневието, от определаване на облеклото до планиране на дейности, но те също така играят критична роля в предупреждаването за екстремни явления като бури, наводнения и горещи вълни.

Според учените, новият инструмент с изкуствен интелект, наречен GraphCast и създаден от Google DeepMind, демонстрира по-голяма ефективност от Европейския модел за средносрочни метеорологични прогнози в повече от 90% от факторите. Този напредък може да промени традиционната представа за метеорологичните прогнози и да предостави по-бърз и по-точен начин за предупреждаване и справяне със силните природни явления, които засягат човечеството.

 

Вижте още

ЕИБ инвестира в 1530 нови зарядни станции за електромобили в България

Костадин Костадинов: Герб извършиха политическо убийство на ПП-ДБ

Ще получим много повече средства от европейските фондове в периода 2020-2026 г.

ivan

Напишете коментар