Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Свобода за младите: Децата печелят безплатни пътувания в града

Министерският съвет планира важни промени за пътуване в обществения транспорт. Според предложението, децата до 14 години ще могат да пътуват безплатно в градските автобуси, трамваи, тролеи и метро. Този проект налага значителни изменения в текущата регулация, където безплатните пътувания започват от 7-годишна възраст.

Основната цел на предложението е намаляване на трафика от лични автомобили, които често се използват от родители, каращи децата си до училище. Очаква се този стимул да привлече вниманието на младите хора към обществения транспорт, с надеждата този опит да се задържи и след като те пораснат.

В предложението се предвиждат и значителни отстъпки за децата между 8 и 14 години при междуселищния транспорт. Те ще получават 50% намаление, а възрастовият диапазон за ползване е удължен от 7 до 10 години.

Освен това, ученици, студенти и докторанти, обучаващи се дневно и редовно, ще се радват на по-големи намаления в градския транспорт, както и в междуселищния. Тези промени се предприемат като част от краткосрочната програма на правителството за подобряване на условията и комфорта на пътуване във влаковете преди въвеждането на нови превозни средства.

Предложени са и нови предимства за хора с увреждания, като се предвижда компенсация от националния бюджет с минимален размер от 25% за лица с увреждания над 70,99%. По данни от здравния министър, броят на хората с такива увреждания в страната е над 760 000. Също така, субсидиите от централния бюджет за общините ще се увеличат за вътрешни и междуселищни пътнически превози, като се разширяват транспортните връзки в слабонаселени планински и гранични райони.

Вижте още

Приходите от винетки инвестирани в пътища в Северозапада

admin

Социалният министър: Ще се търси общият знаменател за промените в Кодекса на труда

ivan

Най-скъпият двустаен апартамент в София се продава за 270 000 евро

admin

Напишете коментар