Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Иновации в тол системата: Заснемане на превишена скорост

Днес, директорът на Националното тол управление (НТУ) Георги Темелков представи подробности за новите функционалности на софтуера за управление на толовете в България. Системата вече разполага с 50 мобилни, 295 стационарни и 100 претеглени в движение контролни точки, които са способни да заснемат превишената скорост на превозните средства.

На брифинг в сградата на Националното тол управление, председателят на Управителния Съвет на Агенцията „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов обясни, че нововъведенията включват следене на продажбите, трафика, задръстванията по граничните пунктове и натоварването на осите на МПС. Освен това, системата може да заснема и превишената скорост, като събитията се използват за намаляване на пътния травматизъм. Стационарните точки за контрол осигуряват пълно покритие на пътищата в цялата страна.

Темелков сподели, че има 500 киоска по бензиностанции, които предлагат винетки в цялата страна, и че данните за броя на преминаванията и продажбите се събират и анализират ежедневно. До момента приходите от тол системата са 696 467 200 лева, а очаква се тази цифра да достигне 800 милиона лева до края на годината. Темелков поясни, че приходите се фокусират върху продажбите, а не глобите, но подчерта, че без контрол няма и продажби.

Системата включва и нова функционалност за заснемане на превишената скорост. Снимковият материал, предоставен от системата при нарушение, включва четири снимки. Тестовете са показали, че програмата може да бъде сертифицирана след малки софтуерни промени. Очаква се, че Българският институт по метеорология ще сертифицира софтуера за превишена скорост на НТУ.

Доц. Георги Балабанов, външен експерт към Националното тол управление, представи демонстрация в реално време за контрола на превозните средства с превишена скорост. Той обяви, че електронното правоприлагане на стоте претеглени в движение контролни точки, които следят претоварването на оста на превозното товарно средство на пътя, ще бъде пуснато в действие скоро. Балабанов представи камион в движение в реално време и системата показва извън допустима натовареност на пътя, отчитайки 54 тона.

Темелков посочи, че Министерството на вътрешните работи, агенция „Митници“ и Националната агенция по приходите също разполагат с данни от системата. Основната задача на системата е да следи пътните такси, но и други функционалности като правоприлагането на ограничаване на скоростта и натовареността са от полза. Темелков завърши, като отбеляза, че България разполага с една от най-модерните тол системи и успешно се адаптира към промените и динамиката на обществото четвърта поредна година. Системата не само следи пътните такси, но и предоставя информация за зимното почистване и опашките по митническите гранични пунктове на страната.

Вижте още

В бюджета има над 3 млрд. лв. за борба с пандемията догодина

Имотите в Испания се продават с до 60% отстъпка

leni

Китай създава център за земеделие и туризъм край София

ivan

Напишете коментар