Invest Build Media
Архитектура и Дизайн Имоти и строителство

Нов етап в развитието: Пускат строежа на автомагистрала ‘Русе – Велико Търново’

Строителството на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ ще стартира на 3 декември 2023 г. Символичната първа копка ще бъде извършена от министър-председателя академик Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков.

На събитието ще присъстват също и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново – Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметове от региона, представители на строителната и надзорната екипировка.

Първата копка на магистралата ще се състои от 12:00 часа близо до пътя Бяла – Ценово. Проектното трасе на автомагистралата обхваща обща дължина от 132,84 км и се състои от три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. Строителството започва с 7,9-километров участък в землището на община Ценово, област Русе, за който вече са приключили техническите проекти и отчужденията, а разрешение за строеж е получено.

ДЗЗД „АМ Русе Търново“ е изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи за участък 2 – Обход на Бяла, с дължина 35,4 км, където ще се извърши първата копка. Стойността на договора е 660 425 563,84 лв. без ДДС, а строителният надзор е в ръцете на ДЗЗД „Лидер Консулт“ с договор стойност от 10 823 936,25 лв. без ДДС.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново“ е включен в програмата „Транспортна свързаност“ 2021-2027. Трасето на автомагистралата ще стартира от Русе и ще завърши в град Дебелец, където трафикът се разделя към прохода „Шипка“ и Прохода на Републиката. В предвидените участъци са включени две активни и една аварийна лента за движение в една посока, средна разделителна ивица и банкети, като се предвиждат необходимите пътни възли и връзки, гарантиращи бърз и удобен достъп за гражданите от съседните населени места.

Вижте още

Борисов откри ремонтираното рибарско пристанище в Черноморец

admin

В Китай строят 739-метров небостъргач

admin

До 90% от асансьорите у нас може да спрат след 1 януари

admin

Напишете коментар