Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Изкуствено оскъпени имоти бавят продажбите на жилища в София

Над половината от обявените за продажба жилища в София се реализират след повече от 6 месеца. Това сочи анализ на консултантска компания след проучване на жилищния пазар през изминалото лято, съобщи Нова телевизия.

Периодът на продажба за общо 26% от жилищата в столицата е между 6 месеца и година, а дори по-дълго престояват други 26% от имотите. Това са жилища на завишени цени. Останалите, чиито цени са пазарни, се реализират за много кратко време – 74% от родните купувачи се сдобиват с желания имот в рамките на един месец.

Според данните до месец се продават 16% от жилищата, между 1 и 3 месеца на пазара стоят 18% от имотите, а между 3 и 6 месеца – 14%.

Цените се задържат без съществени промени, като вариациите продължават да са в рамките на 1-2%. Продавачите на масивно, завършено строителство, които обичайно са физически лица, все още не са готови на компромис. Такъв не правят и инвеститорите в ново, качествено строителство. Като цяло отстъпките не са фактор на пазара през третото тримесечие.

Над 65% от жилищата през лятото са продадени без никаква отстъпка. Купувачите от своя страна не изпадат в излишни преговори, ако имотът отговаря на очакванията им, посочват консултантите.

Общо 70% от сделките през третото тримесечие са за двустайни и тристайни апартаменти. Едностайните заемат дял от 8%, а многостайните, студията и къщите – съответно по 3% от всички сделки.

Покупките до 50 000 евро заемат 23% от всички, а по 24% е делът съответно на сделките между 50 000 и 70 000 евро и на тези между 70 000 и 100 000 евро. Покупките на имоти с цени над 100 000 евро са 18%.

imoti-ceni-tablica-nova

Вижте още

98% от автомобилите у нас вече имат редовна „Гражданска отговорност“

ivan

Бил Гейтс шокиран от твърденията, че създал пандемията и чипира хора

Европейската комисия прогнозира спад от 5,1 на сто на БВП у нас за 2020 г.

Напишете коментар