Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Туризъм и Екология

Туристическо развитие в Родопите: Общините вдъхновяват със съвместна визия

Кметовете на осем общини се срещнаха, за да формулират обща визия за туристическото развитие на районите си, разположени вдълбочината на родопската теснолинейка. Инициативата дойде от депутата Васил Тодев, представител на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Този събор е част от дълъг процес, насочен към усъвършенстване на туристическия потенциал на родопската теснолинейка, която се явява уникална атракция. Васил Тодев подчерта, че целта е да се намери оптимален начин за използване на възможностите в района и да се осигури пълноценно развитие.

Потенциалните ползи от развитието на теснолинейката бяха споделени и от председателя на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград, Златко Златанов. Той отрази сложностите пред лицата от общините, подчертавайки необходимостта от подкрепа във връзка с финансирането и липсата на квалифициран персонал.

Срещата разкри, че години наред теснолинейката не получава достатъчна поддръжка и внимание, а депутатът Васил Тодев подчерта, че за да оцелее, тя трябва да бъде субсидирана. Отбеляза се, че това уникално транспортно средство не само изпълнява ролята си в обществения транспорт на планинския район, но също така привлича туристи като забележителност през последните години.

В съчетание с финансовите и кадрови трудности, предизвикани от старата възраст на локомотивите и необходимостта от професионални кадри, този процес става сложен. Депутатът подчертава, че сътрудничеството с министър Гвоздейков и заместник-министър Минчев има за цел гарантиране на необходимите действия за наличие на достатъчен брой локомотиви преди летния сезон.

Васил Тодев подчертава необходимостта от дългосрочно планиране за развитие и поддържане на теснолинейката, която притежава значителен потенциал като туристическа дестинация.

Вижте още

Нов данък може да оскъпи туристическите нощувки в Гърция

ivan

БНБ пуска в обръщение златна монета с образа на екзарх Антим I

admin

Лихвите по кредитите ще растат плавно от 2019 г., смята шефът на БНБ

ivan

Напишете коментар