Invest Build Media
Архитектура и Дизайн Бизнес и Инвестиции Имоти и строителство

Само 25-30% от туристическите обекти в България са подходящи за хора с увреждания

Според данни от Българска асоциация по рекреация и туризъм (БАСТ), не повече от 25-30% от туристическите обекти в България са подходящи за посещение от хора с увреждания.

Митко Ангелов, експерт в Българската асоциация по рекреация и туризъм, отбелязва, че въпреки задължението за осигуряване на достъп до плажовете за инвалидни колички, няма никаква отговорност за тези обекти, ако те не спазват това изискване. Въпреки това, се наблюдава напредък, като се отбелязват нарастващ брой достъпни екопътеки и плажове. „Не са много розови нещата,“ признава Ангелов, като подчертава, че има стандарти за достъпност на хотелите в България.

Ангелов посочва, че много хотели вече разполагат със специални стаи за хора с увреждания, както и бензиностанции са направили подобрения в тази насока.

Той също така подчертава, че за подобряване на достъпността на туристическите обекти са необходими стимули и промени в обществените нагласи, а не просто санкции. Хората с увреждания са значителна група потребители на туристическите услуги и по-добрата достъпност може да доведе до увеличение на туризма.

Според последните данни, в България има около 600 000 души с увреждания.

Вижте още

Строителството на Южната дъга на София може да стартира до края на 2019 г.

ivan

В Барселона превръщат контейнери в удобни жилища

leni

Нов магазин Практикер отваря врати днес в Пловдив

admin

Напишете коментар