Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Световен ден на театъра: Предложение за Пловдивски театрален площад

Директорът на Драматичен театър – Пловдив, Сюзанна Василевска, предложи създаването на нов площад в града, който да носи името „Театрален“. Това предложение е направено в контекста на предстоящия Световен ден на театъра на 27 март. Предложеният площад ще се намира между улиците „Лейди Странгфорд“, „Ангел Букурещлиев“ и „Цариброд“.

Идеята беше добре приета от кмета на града, Костадин Димитров, и беше предложена за обществено обсъждане, след което трябва да бъде гласувана от Общинския съвет. Изборът на това място за новия площад е свързан с историята на града, тъй като през 1881 година двама френски предприемачи преобразуват бивша бейска къща, разположена в близост до тези улици, в хотел и построяват в двора на хотела нова сграда за представления. Така се появява първият театрален салон в страната, кръстен Международен театър „Люксембург“. Откриването му се състоя на 24 март 1881 година.

Също така, сградата на сегашния театър „Н. О. Масалитинов“ се намира в близост до площадчето, чието име предстои да бъде променено.

Вижте още

Холандци ще строят жилищна сграда в стил „висящи градини“

admin

Откриха в Китай най-дългия стъклен мост в света

admin

Идеи за домашно кино в градината – (СНИМКИ)

Напишете коментар