Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Експерт от БАН: България поразява с масовото присъствие на паметници от комунизма

„Монументалното изкуство от периода на комунизма – дебати и премълчавания“ – това е темата на кръглата маса, която се организира днес в Стара Загора с международно участие. Срещата е посветена на паметниците от социалистическото ни минало, съобщава БНР.

България е една от страните в Източна Европа, които поразяват с масовото присъствие на такива обекти – с тяхната видимост, монументалност и колосалност. Това обясни в интервю за радиото доцент доктор Николай Вуков от БАН, който е съавтор на книжното изданието „Свидетели от камък“:

„Тези паметници трябва да бъдат разглеждани като свидетелства на времето, като едни следи от тези десетилетия, но без да бъде изтрит идеологически и политическия фон, който е довел до тяхното създаване.“

Лука Понкироли, друг участник във форума, посочи, че не степенува монументите по красота или грозота, а по-скоро се впечатлява от тяхната многочисленост на фона на други страни. Освен общата книга Понкироли и доц. д-р Вуков събират и архив със снимки от български паметници от периода преди 1989 година.

Това е един невероятен ресурс с оглед на туристически инициативи, както и развитието на туризма и привличането на хора, обясни Понкироли, като подчерта, че паметниците от тоталитарно време не бива да бъдат разрушавани: „По-скоро те трябва да останат като свидетелства, тъй като те са една исторически книга за съвременниците, която е отвъд политическите пристрастия и интерпретации.“

Вижте още

Главният архитект на София потвърди, че ще има три зони с небостъргачи

ivan

15 архитектурни решения, които…никак не са добра идея (СНИМКИ)

leni

Театър на 100 години бе преустроен на библиотека в Аржентина

admin

Напишете коментар