Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Новата хеликоптерна площадка в София: Отбелязан първи полет за спешна помощ

Хеликоптерът за спешна помощ успешно кацна на площадката на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Света Екатерина“ в София, съобщи БТА.

Площадката се намира на покрива на болницата и бе използвана за първи път за тренировъчен полет на хеликоптера. Този хеликоптер е част от системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service), който пристигна в България на 1 февруари.

Първото реално дежурство на медицински екип се очаква да започне след началото на април. Проф. Илко Гетов, заместник-министър на здравеопазването, сподели, че следващият хеликоптер, предназначен за България, е в производствен процес, а медицинските екипи ще бъдат обучени през началото на април.

Офертите за строежа на оперативните бази ще бъдат отворени утре. Над 100 лекари и медицински сестри вече са обучени за оказване на спешна медицинска помощ и ще дадат дежурства за работа на хеликоптерите. Шестимата медици, които ще обслужват първия хеликоптер, са вече подписали декларациите си.

Първото кацане на хеликоптер на тази площадка бе трето по ред. Първото бе за транспортиране на пострадал скиор от Банско, второто за транспортиране на дете румънски гражданин, а днешното бе тренировъчно.

Според проф. Гетов, пациентите, транспортирани с хеликоптер, ще бъдат хоспитализирани в съответната болница според състоянието им. Хеликоптерът може да лети в радиус от 250 километра от базата си и ще се използва и в донорски ситуации, когато е необходимо транспортиране на органи за трансплантация.

Вижте още

КНСБ не иска по-лесен внос на работници от трети страни

ivan

За 10 г. у нас са изчезнали над 60 на сто от зeмeдeлcĸитe cтoпaнcтвa

Проучване: Почти всички българи си прибират касовите бележки след плащане

ivan

Напишете коментар