Invest Build Media
Туризъм и Екология

Общини се оплакаха от сивия сектор в хотелиерството

Българските общини, които развиват туризъм, са разтревожени от сивия сектор в хотелиерството. Проблемът пряко се отразява върху приходите в общинските бюджети. Това заяви заместник-председателят на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и кмет на Троян Донка Михайлова на пресконференция по повод на четвъртата работна среща между бизнеса и местната власт, организирана в планинския град от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

По думите на Михайлова, цитирана от БТА, проблемът със сивия сектор в хотелиерството може да се реши със създаване на система за по-обективен контрол и законодателни промени. НСОРБ е поставило въпроса пред министерствата на икономиката и на вътрешните работи. „Имаме уверението на държавата, че това ще се случи, за да може хотелиерският бизнес да излезе на светло“, добави Михайлова.

Трябва да има по-ефективен контрол, за да се обърне тенденцията ръстът на туристите да изпреварва ръста на приходите, заяви Ирина Найденова – заместник-председател на организацията.

Членовете на организацията посочват, че е важно отбелязаният това лято ръст на туристите от 15% да се задържи и в следващите години.

По думите на Даниела Стоева – член на управителния съвет на асоциацията, голяма трудност за туроператорите е, че липсва статистика по отношение на видовете туризъм и за тях остава неизвестно какво се случва във вътрешността на страната, какви са посещаемостта и търсенето. Според нея има ръст в търсенето на продуктите на културния туризъм.

Според специалистите с оглед на развитието на интернет предлагането туроператорите, за да останат на пазара, трябва да бъдат по-креативни по отношение на услугите, които предлагат.

Вижте още

Министърът на туризма: 580 души няма да могат да пътуват с „Алфатур“

admin

ЕС отвори официално границите си за 14 страни от 1 юли

viktoria

Срив на туризма е регистриран и в Черна гора

viktoria

Напишете коментар