Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Намалява броят на сделките с имоти, растат ипотеките

През третото тримесечие на годината сключените сделки за покупка на имот в страната спадат с 0.16% спрямо същия период на миналата година, показват данните на Агенцията за вписванията, цитирани от „Капитал daily“. В същото време ипотеките отбелязват ръст от 29.45%.

Според експертите това се дължи основно на привлекателните оферти на банките. Те посочват, че лихвените проценти намаляваха постепенно в последните две години.

Според Георги Пейчев от „Имотека“ лекият спад на сделките се дължи основно на бързо покачващите се цени на новото строителство в големите градове, което кара клиентите да се колебаят и по-бавно да избират жилище. В топ 5 на местата с най-много сделки за периода са големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Интересен е по-значителният ръст във Варна. Според Георги Пейчев там новото строителство се е активизирало, а наличието на нови комплекси и сгради е привлякло интереса на купувачите.

Според Тихомир Тошев от „Кредит център“ основните причини за увеличението на броя на ипотеките са две. „По-значителната е по-големият брой кешови покупки, които виждахме миналата година, в сравнение с тази. Другата е повишаването на случаите на рефинансиране на стар заем, при което има учредяване на нова ипотека“, обясни Тошев.

Той добави, че по-голям е делът на хората, които купуват първо жилище през тази година. През 2015 г. повечето сделки са сключвани от хора, които най-често заменят едно жилище с друго по-добро и по-голямо. По данни на „Кредит център“ около 10% от новите сделки на ипотечния пазар се сключват с инвестиционна цел.

Вижте още

60 нови автобуса за градския транспорт в София пристигат този октомври

ivan

Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие

ivan

Разпродажбата на Мъск: 5 имота за 100 млн. долара

leni

Напишете коментар