Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Намалява броят на сделките с имоти, растат ипотеките

През третото тримесечие на годината сключените сделки за покупка на имот в страната спадат с 0.16% спрямо същия период на миналата година, показват данните на Агенцията за вписванията, цитирани от „Капитал daily“. В същото време ипотеките отбелязват ръст от 29.45%.

Според експертите това се дължи основно на привлекателните оферти на банките. Те посочват, че лихвените проценти намаляваха постепенно в последните две години.

Според Георги Пейчев от „Имотека“ лекият спад на сделките се дължи основно на бързо покачващите се цени на новото строителство в големите градове, което кара клиентите да се колебаят и по-бавно да избират жилище. В топ 5 на местата с най-много сделки за периода са големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Интересен е по-значителният ръст във Варна. Според Георги Пейчев там новото строителство се е активизирало, а наличието на нови комплекси и сгради е привлякло интереса на купувачите.

Според Тихомир Тошев от „Кредит център“ основните причини за увеличението на броя на ипотеките са две. „По-значителната е по-големият брой кешови покупки, които виждахме миналата година, в сравнение с тази. Другата е повишаването на случаите на рефинансиране на стар заем, при което има учредяване на нова ипотека“, обясни Тошев.

Той добави, че по-голям е делът на хората, които купуват първо жилище през тази година. През 2015 г. повечето сделки са сключвани от хора, които най-често заменят едно жилище с друго по-добро и по-голямо. По данни на „Кредит център“ около 10% от новите сделки на ипотечния пазар се сключват с инвестиционна цел.

Вижте още

Форумът NEXT DIFI 2017 показа дигиталните предизвикателства пред финансовия свят

ivan

Страните от ЕС може да започнат да споделят информация за критични инвестиции

ivan

Запознати твърдят, че нов данък „Градушка” ще вдигне цените на застраховките

ivan

Напишете коментар