Invest Build Media
Имоти и строителство

Лондон одобри строителството на трета писта на летище Хийтроу

Великобритания днес даде зелена светлина за изграждането на нова писта на летище Хийтроу на стойност 22 милиарда долара след 25 години дебати, предаде Ройтерс. „Хийтроу“ се конкурираше с по-малкото лондонско летище „Гатуик“ за разширяване, след като няколко правителства не успяха да вземат решение за нова писта заради природозащитни и политически протести.

В изявление правителството заяви, че предлага законово задължителни ограничения на шума в отговор на противопоставянето на местни жители, които се притесняват от шума и замърсяването на въздуха.

Проектът най-вероятно ще се изправи пред законови спънки и окончателно одобрение в парламента в срок от една година, което означава, че новата писта може да бъде открита най-рано през 2025 година.

Предпочетената от правителството опция ще бъде обект на цялостна и честна обществена консултация, обяви министърът на транспорта Крис Грейлинг.

Той заяви, че разширяването на Хийтроу е най-ясният знак, че Великобритания е отворена за бизнеса след решението на британците да излязат от ЕС.

Според независимо тригодишно проучване нова писта на „Хийтроу“ ще създаде 70 000 нови работни места до 2025 година и ще увеличи брутния вътрешен продукт с между 0,65 и 0,75 процента до 2050 година, което е подкрепа за икономиката от 146 милиарда британски лири (180 милиарда долара) за 60 години.

Преди днешното заседание на масата имаше три възможности – нова писта на „Хийтроу“, удължаване на съществуващите две писти или нова писта на „Гатуик“. Правителството беше намекнало, че ще избере нова писта на „Хийтроу“ – по-амбициозната и скъпа опция.

heathrow-airport-runways

Вижте още

Оскъпява се надзорът на преустройството на бившия Партиен дом

admin

София работи съвместно с камарата на строителите по решаване на проблемите си

ivan

Cпират строителството в курортите край Варна до 1 октомври

ivan

Напишете коментар