Invest Build Media
Имоти и строителство

Главният архитект на София спря спорен строеж в село Бистрица

Главният архитект на София Здравко Здравков е спрял спорния строеж в с. Бистрица, който снощи предизвика протест в селото. Там късно снощи хората излязоха на улицата, за да спрат бетоновози, които, според тях, започват наливането на основите на незаконна сграда, съобщи бТВ.

Конфликтът се разигра на централната улица „Черни връх“, на която именно започва строителство на нов обект. Според протестиращите на място имотът е прехвърлен при съмнителна сделка, а излеят ли се веднъж основите, всичко ще бъде узаконено.

Според местните бетоновозите нямат разрешение и съгласувателно писмо с КАТ да затворят улицата. Обитателите на 20 къщи, както и всички тръгнали към Витоша, остават без път.

Както установи разследване на бТВ, имотът е реституиран с подправени документи от името на починали хора. Жалба срещу строежа също е оттеглена при съмнителни обстоятелства.

Арх. Здравков обясни пред телевизията, че при влязло в сила разрешение за строеж, единственият начин за спирането му е протест в прокуратурата и именно това е направено. Причина за това е разминаване между проекта и приетия устройствен план. На база на становището на държавното обвинение ще се иска от строителния контрол да спре работата до решение на съда.

Той подчерта, че в момента комисия проверява обстоятелствата около реституцията и придобиването на имота.

Напрежението продължи през цялата нощ, като бетоновоз и бетон помпа бяха блокирани от паркирани автомобили. Хората са категорични, че няма да допуснат никаква техника в района.

Кметът на Бистрица Николай Гюров изрази мнение, че строителите са бързали толкова с наливането на бетона, защото според Закона за устройство на територията, при излети основи обжалването става значително по-трудно.

Снимка: бТВ

Вижте още

Разтоварват движението в Пловдив с продължение на околовръстното шосе на града

ivan

Първият „горски град“ се строи в Китай

ivan

Отпускат 115.4 млн. лева за нов участък от Западната дъга на София

admin

Напишете коментар