Invest Build Media
Туризъм и Екология

Уникални находки на археолози из страната привличат туристи

Култова сграда от 2 в. и уникална бронзова статуетка откриха археолози при разкопки на крепостта „Мисионис“ край Търговище, предаде БНТ. Откриването на храма хвърля нова светлина върху миналото на древния град, каза археологът проф. Николай Овчаров. Досега се предполагаше, че в района се намира кантора за търговия с Русия, спомената от арабския географ Ал Идриси.

Новооткритият храм се намира в подножието на древния град Мисионис, встрани на главния път София-Варна. По-късно през 13 век, варварските нашествия, го изместват по-нагоре, където са руините на основните сгради. Храмът е бил с тухлен под, покрит с украсени керемиди.

Ангел Конаклиев, археолог РИМ – Търговище и ръководител на обекта: „Това е култова сграда от езическия период. Храм най-общо казано, с размери 6,50 м на 4,50 метра и най-вероятно е издигнат върху хълм. Всъщност се потвърждава мнението ни, че оттук започва изграждането на Мисионис.“

Датировката на храма от 2-3 век се потвърждава и от намерените при разкопките монети, лампа и уникална бронзова статуетка.

Николай Овчаров, археолог: „В нашата наука ги наричаме „готически пръчици“, всъщност това са статуетки, както виждате – 20 см бронзова игла и в края една прекрасна птица, гълъб най-вероятно. Такива неща се намират само в храмове, никъде другаде.“

Това лято освен подножието на хълма продължава да се проучва и основната крепост. Разкопките са финансирани от Община Търговище с 30 000 лв. и от спонсори.

БНТ съобщи още, че над 5 хиляди туристи от страната и чужбина са посетили за последните три месеца раннохристиянския Епископски комплекс от 5-6 век в град Сандански. Археологическият обект е интересен не само с възстановената в автентичния й вид базилика, а и с новите открития на археолозите на терена на религиозния център, който е на площ около два декара.

Разкопките там продължават и посетителите могат да видят на място как е изглеждал раннохристиянския комплекс преди 1 500 години.

archeology-misionis-targovishte

Вижте още

Ирен Онтева и Галена Димова отново на модния подиум!

ivan

Милиардер си търси спътница за пътуване до Луната

leni

Търсят се концесионери на 4 плажа по южното и северното Черноморие

ivan

Напишете коментар