Invest Build Media
Туризъм и Екология

Разходка из небето на България показва страната ни отвисоко

Не ви ли се е искало да видите страната ни отвисоко? Вдигнете поглед от ежедневните неволи и неуредици около вас и вижте различното лице на родината ни. Това е възможно, дори и без да напускате дома или офиса, благодарение на модерните технологии, майсторски употребени от един български фотограф и неговия всеотдаен екип.

Сайтът bulgariaotvisoko.com ви дава възможност да усетите магията на едни от най-красивите забележителности у нас, при това напълно безплатно. Как започва това въздушно приключение, ще научим от инициатора му Атанас Паскалев, който даде интервю за БНР.

„Идеята се зароди спонтанно. Миналата година, когато работех по един проект, съвместно с една немска неправителствена агенция, се наложи да използваме височинни кадри. Тогава не можахме да намерим пилот на дрон и трябваше аз да стана такъв. Бързо закупихме дрон и аз започнах да споделям онова, което снимахме. Оказа се, че първите видео кадри, които споделихме имаха по 40-50 хиляди гледания. Затова през февруари ми хрумна идеята, че все пак не бива този интерес да се разпилява, а да бъде събран. Оформих го като сайт, с идеята всички видео материали да се разпространяват безплатно през всички социални мрежи. Затова те са и малко по-кратки, между 2 и 5 минути“, каза Паскалев.

Към филмите са добавени субтитри с кратка информация за заснетите места. Чудесна идея би било те да се използват и от учители, които да направят часовете си по история и география малко по-актуални и интересни за учениците. Целта, която си поставят създателите на проекта е да покажат, че с не много средства могат да се направят много качествени неща, които да се гледат от хората и да се възприемат по нов и интересен за тях начин.

„В първите кадри присъства основно темата история, защото сме заснели предимно крепости. България е богата на исторически забележителности, които не са добре представени, според мен. Затова се надявам по този начин да помогнем това да се промени. Останалото е чисто творческия момент. При заснемането отвисоко те изглеждат много добре.“

В момента на сайта са достъпни 16 кратки филма за крепостта Баба Вида, крепостта Овеч край Провадия, Белоградчишките скали, Шуменската крепост, нос Калиакра. За всеки обект екипът е отделил поне 3 дни, защото, въпреки че познават България изключително добре, когато се снима отгоре – всичко е различно. Много от кадрите не могат да се използват при монтажа и често се налага презаснемане на някои от тях. Паскалев признава, че заради ограничения бюджет, с който разполагат, не са могли да си позволят композитор, затова закупили музиката от интернет. Създателите на проекта се надяват това да е само началото и с помощта на спонсори да го развиват и занапред. Инициативата си струва да бъде подкрепена и от държавата, тъй като има потенциал да привлече туристи, без за това да се харчат излишни милиони от бюджета.

Вижте още

Строг контрол и разделно събиране на отпадъците по Черноморието това лято

ivan

Без карантина: Границите на България вече са отворени за 34 държави

leni

Правят къщите за гости ресторанти

Напишете коментар