Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Министри обещаха да пазят Черно море от замърсяване

България ще спази всички екологични изисквания, за да предпази водите на Черно море от замърсяване при евентуални действия по добив на нефт. Това заяви в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, дни след като се появи информация за открит нефт в родни води.

Въпреки че все още откритието е на ранен етап и няма информация кога може да започне реален добив на нефт, Василева увери, че ще бъдат спазени всички изисквания на промененото през 2011 година законодателство.

„Това, което ние знаем, е, че всички дейности са съобразени с изискванията на екологичното законодателство и ако дойде моментът, в който започне реалният добив, отново ще бъдат проведени изискуемите процедури за това”, каза Ивелина Василева.

Черно море е един от важните транспортни коридори, който има голям потенциал за развитие. Този транспортен коридор трябва да се развива устойчиво от гледна точка на екологията. Това заяви в Бургас министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Московски, Василева и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова участваха в среща на високо ниво в Бургас по повод на Международния ден на Черно море – 31 октомври. Форумът събра представители на страните по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване – България, Грузия, Румъния, Руската федерация, Турция и Украйна. С международната конференция днес се отбелязва 20-та годишнина от подписването на Стратегическия план за действие за Черно море.

Морето е наша обща отговорност и грижа и затова обединяваме усилията си в неговото опазване. Морето е важен фактор за развитие на икономиката, на туризма, на дейностите, свързани с риболов и развитие на аквакултурите, каза министър Василева.

В конференцията участваха също представители на Международната комисия за опазване на река Дунав, на академичните среди, бизнеса и неправителствения сектор.

Форумът е организиран от Министерството на околната среда и водите, съвместно с Община Бургас и Басейновата дирекция „Черноморски район“.

Днес представителите на шестте черноморски държави потвърдиха ангажимента на правителствата си за съвместни действия при постигането на реални резултати по възстановяването и опазването на Черно море. Участниците обсъждаха перспективите за обмен на знания и капацитет в подобряване състоянието на морската среда в дългосрочен аспект, и бъдещи инициативи за сътрудничество на регионално ниво чрез Черноморската комисия.

Вижте още

Енергийният министър: Приоритет е да намерим най-доброто решение за АЕЦ Белене

ivan

ИКЕА ще отвори още 8 магазина в Румъния

admin

Икономическият министър: Готови сме да произвеждаме автомобили

ivan

Напишете коментар