Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

До 60% от сметките за ток спестяват санираните блокове

Още по-голям интерес към Националната програма за енергийна ефективност през 2017 г. очаква министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. В момента около 2500 блока чакат обновяване, а други подготвят документи за програмата.

Това каза самата тя по време на откриването на блок 7 в бургаския комплекс „Изгрев“, който е реновиран по програмата. В него живеят около 200 семейства. Ползата за тях е по-ниски сметки за отопление през зимата с около 40, 50 и дори до 60% в зависимост от географското разположение на града, добави министърът.

Павлова смята, че другият ефект от програмата е подпомагането на малкия и средния бизнес, който е бил ангажиран в обновяването на блоковете, спечелили проекти. Според нея програмата е била сериозна глътка въздух за тези фирми през 2016 г.

Кметът Димитър Николов също бе на откриването на обновения блок. „Приз зимния сезон санирането ще продължи, но само ако метеорологичните условия позволяват. Работата ще се спира само след подписа на строителни техници, наети специално да следят процесите през студените месеци“, увери той.

„Бургас е сред шампионите в изпълнението на програмата и заедно с Благоевград са общините с най-мащабна дейност по програмата, подчерта още Павлова. В момента в Бургас се работи по 183 сгради, като се очаква изцяло обновени да бъдат около 400.

В страната в момента се работи по около 2100 сгради. Над 2500 са сградите с готови документи, които очакват сключването на договори, а още толкова в момента подготвят необходимите документи за участие в програмата, което показва, че към нея има огромен интерес.

Вижте още

Стартира конкурсът за „Продукт на годината“, събират предложения

ivan

28 млн. касови бележки досега са подадени за лотарията на НАП

ivan

Индустриалните зони помагат на инвеститорите с кадри от университетите

ivan

Напишете коментар