Invest Build Media
Имоти и строителство

Таджикистан строи язовир с най-висока стена в света

Таджикистан започна изпълнението на гигантски и оспорван проект за водноелектрическа централа в Рогун, съобщи пресслужбата на президентството на тази централноазиатска страната, предаде АФП, цитирана от БТА.

Язовирната стена ще бъде висока 335 м, което ще я постави на първо място в света по този показател. ВЕЦ ще бъде изградена на 100 км от столицата Душанбе и трябва да сложи край на прекъсванията на електрозахранването, които са често явление през зимата в тази бедна страна.

Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон откри официално строежа. Началото на този гигантски проект е „успехът на годината“ за Таджикистан, заяви Рахмон и обеща, че страната му няма да остави никога съседите си без вода.

Узбекистан, който има по-голяма население и е по-могъщ от военна гледна точка, се противопоставя на този проект, замислен от Съветския съюз през през 70-те години, тъй като селското му стопанство и най-вече отглеждането на памук, зависят от водата, идваща от Таджикистан.

И.д. президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, който вероятно ще смени починалия през септември Ислам Каримов, публично разкритикува този проект на годината.

През юли Таджикистан обяви, че изпълнителят на проекта е италианската група БТП Салини импреджило (BTP Salini Impregilo), а стойността му е 3,9 млрд. долара.

Вижте още

Предложение: безплатно саниране за близо 2000 многофамилни сгради

leni

6 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт на магистрала Тракия между Пловдив и Бургас

ivan

Строежът в хотел Маринела продължава въпреки забраната

admin

Напишете коментар